Pensionsparadoxen! Vi jobbar längre – men tar ut pension lika tidigt

Utträdesåldern fortsätter att öka, visar statistik från Pensionsmyndigheten. Paradoxalt nog ökar inte samtidigt den ålder då folk börjar ta ut sin pension. 

Enligt Pensionsmyndigheten har utträdesåldern – genomsnittsåldern då de förvärvsarbetande lämnar arbetslivet – beräknats till 64,0 år för år 2017. En högre utträdesålder har inte uppmätts sedan 1970-talet! 

Det är en ökning jämfört med 2016 då utträdesåldern var 63,9 år. Ökningens takten har varit stabil under snart 25 år. Sedan bottennoteringen 1994 har utträdesåldern ökat med 2,2 år. Skillnaden mellan mäns och kvinnors utträdesålder är ungefär ett år, och har så varit sedan mitten av 1990-talet.

Åldern för utträde ur arbetslivet stiger alltså.

Men ändå ökar inte medelåldern för uttag av ålderspension.

Uttagsåldern ligger stabilt något lägre än 65 år. Detta förklaras delvis av en minskande andel förtidspensioner. Därmed höjs utträdesåldern, men inte pensionsåldern.

En annan bidragande förklaring är att utträdesåldern påverkas positivt av att allt fler arbetar allt högre upp i ålder, samtidigt som de börjar ta ut sin ålderspension.

– Vi kan än en gång konstatera att även om vi jobbar allt längre, så höjs inte den genomsnittliga pensionsåldern, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

3 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048