Ökning med 60 procent på tio år av antalet barnförsäkringar

• Ur Länsförsäkringars reklam för barnförsäkringar. 

Allt fler barn blir försäkrade med en barnförsäkring. På tio år har antalet barnförsäkringar ökat med 60 procent till 3,7 miljoner, framgår det av statistik från Svensk Försäkring. Den stora ökningen gäller försäkringar som betalas av företag och föreningar exempelvis i samband med tävlingar. 

En barnförsäkring fungerar ofta som en kombinerad sjuk- och olycksfallsförsäkring, som vanligtvis gäller till dess att barnet fyllt 25 år. Totalt har antalet barnförsäkringar under de senaste tio åren ökat från 2,3 till 3,7 miljoner, vilket motsvarar en ökning med drygt 60 procent.

Barnförsäkringarna kan vara individuell försäkring eller gruppförsäkring. Ungefär 40 procent av barnförsäkringarna är individuella försäkringar, vilka omfattar närmare 1,5 miljoner barn. Denna typ av försäkring har ökat med 12 procent på tio år. 

Gruppbarnförsäkringar kan även ingå i ett gruppförsäkringspaket, som till exempel en facklig organisation eller en arbetsgivare erbjuder men där hushållen betalar premien. En del gruppförsäkringar av detta slag innehåller bara ett grundskydd för barnet, med framförallt invaliditetsersättning, och kan därmed inte jämföras med de mer omfattande individuella barnförsäkringarna. Denna typ av gruppförsäkringar för barn har de senaste tio åren minskat med knappt 27 procent. År 2016 fanns knappt 700 000 gruppförsäkringar för barn av detta slag.

Barnförsäkringar, som betalas av företag och föreningar förekommer till exempel i samband med idrottstävlingar, där försäkringarna gäller under en begränsad tid. Denna typ av försäkring var mycket ovanlig för tio år sedan, men hade år 2016 ökat till drygt 1,5 miljoner försäkringar.

 
4 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048