Riksdagen debatterar den nya skatten på sjukvårdsförsäkring

Under tisdagen väntas riksdagen debattera regeringens proposition ”Slopad skattefrihet för förmån av hälso- och sjukvård” med förslag om förmånsskatt på sjukvårdsförsäkring betald av arbetsgivaren. Ett beslut om den nya skatten väntas under onsdagen, framgår det av Riksdagens hemsida. 

Skatteutskottet har i sitt betänkande från den 3 maj ställt sig bakom regeringens förslag på beskattning av vård och vårdförsäkring som tillhandahålls av arbetsgivaren. 

SD har inkommit med reservation mot förslaget.

M KD, L och C har inkommit med ett särskilt yttrande, men har valt att inte rösta emot förslaget. I sitt yttrande förklarar de fyra allianspartierna att de är mot regeringens beskattning av vård och sjukvårdsförsäkringar. De avstår dock från att delta i beslutet, med hänvisning till att förslaget är en konsekvens av regeringens budget som riksdagen redan har antagit. Så här uttrycks det i det särskilda yttrandet: 

– Om riksdagen ändrar delar av budgetbeslutet i efterhand kan det få långtgående konsekvenser för svensk ekonomi och det politiska systemet. Beroende på utfallet av omröstningar om sådana utbrutna delar skulle riksdagen riskera att försvaga statsbudgeten. Eftersom våra respektive budgetmotioner avslagits avstår vi därför från att delta i beslut om denna särproposition.

Svensk Försäkring fanns på plats den 19 april i Skatteutskottet för att redogöra för vilka problem man såg med skatteförslaget. Man tryckte bland annat på att det var alldeles för kort tid mellan beslut och ikraftträdande, endast sex veckor: 

– Vi var vid mötet mycket tydliga med att om förslaget ska genomföras så bör ikraftträdandet flyttas fram till den 1 januari 2019 för att ge försäkringsbolag, arbetsgivare, anställda en rimlig tid för omställning. Det gäller för övrigt även Skatteverket, som måste hinna sätta sig in i frågan. De riskerar att få många samtal direkt efter att beslutet har tagits i riksdagen den 16 maj. Vi upplevde att många ledamöter i utskottet förstod problemen med förslaget, sade chefsekonom Anna Pettersson Westerberg på Svensk Försäkring i sin kommentar efter mötet med Skatteutskottet.

Här kan du ta del av skatteutskottets betänkande. 

14 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048