Ny lag: Försäkringsbolag ska ge snabb information om brottslighet

Försäkringsbolag och andra finansiella företag ska vara skyldiga att utan dröjsmål ge information som brottsutredande myndigheter kräver. Dessutom ska uppgifterna lämnas i elektronisk form, enligt en lagrådsremiss från regeringen. 

Hur snabbt ska försäkringsbolag och andra finansiella företag lämna begärd information till myndigheter som utreder brott? 

Utan dröjsmål! Det föreslår regeringen i lagrådsremissen ”Finansiella företags uppgifter till brottsutredande myndigheter”. Där sägs också att finansiella företag ska vara skyldiga att lämna informationen i elektronisk form. 

– När myndigheterna kan få informationen snabbt och elektroniskt ökar vi effektiviteten i brottsbekämpningen och gör det svårare för brottslingarna att dölja sina medel, säger finansmarknadsminister Per Bolund i en presskommentar.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 september 2019.

Lagförslaget bygger på en skrivelse från Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket, Säkerhetspolisen och Åklagarmyndigheten, där det påpekades att det inte fanns något enhetligt sätt för myndigheter som utreder brott att begära in uppgifter, eller för de finansiella företagen att lämna informationen.

Här kan du ta del av hela lagrådsremissen. 

28 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048