”Rättssäkerheten brister vid beredningen av nya pensionslagar”

Svensk Försäkring går till hårt angrepp mot regeringskansliet, när det gäller beredningsprocessen för den aktuella förändringen av grundskyddet för pensionärer. Enligt Svensk Försäkring har det varit en ”beredningsprocess karakteriserad av stora brister”.

Kritiken framförs i Svensk Försäkrings remissvar på departementspromemorian ”Översyn av grundskyddet för pensionärer” (Ds 2018:18).

Något som man reagerat kraftigt på från Svensk Försäkrings sida är att man inte från början funnits upptagen på listan över remissinstanser, trots att den planerade nya lagstiftningen har stor betydelse för försäkringsbranschen. När man väl fått möjlighet att lämna ett remissyttrande, var tiden för att skriva ett remissvar anmärkningsvärt kort med tanke på förslagens omfattning, menar Svensk Försäkring.

Svensk Försäkring pekar också på att det inte gjorts någon konsekvensanalys av förslagen när det gäller effekten på sparande inom tjänstepension och privat pensionssparande – trots att det är tydligt att förslagen minskar incitamenten för sparande till pensionen. Svensk Försäkring syftar här framförallt på de förslag som innebär att pensionärers bostadstillägg ska påverkas fullt ut av nivån på tjänstepensionen och privat pension, och att tjänstepensionen avräknas med 48 procent mot ett nytt tilläggsbelopp i garantipensionen. 

Svensk Försäkring är också mycket negativ till förslaget att tjänstepension och privat pensionssparande ytterligare ska minska bostadstillägg och garantipension. Detta riskerar inte minst att drabba kvinnor som sparar privat till pensionen, menar Svensk Försäkring. 

– Det är inte rimligt att straffa en kvinna med låg lön som omfattas av kollektivavtal eller väljer att spara själv med ett lägre garantipensionstillägg eller bostadstilägg, skriver Svensk Försäkring i sitt remissvar.  

Svensk Försäkring menar även att det kan ifrågasättas om det är en rimlig prioritering att satsa 2,6 miljarder kronor per år på höjd garantipension, och menar att denna frågeställning inte har analyserats tillräckligt i promemorian. 

Här kan du ta del av hela remissvaret från Svensk Försäkring. 

Här hittar du regeringens promemoria. 

18 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048