Tre nya bolag förs upp på Sjunde AP-fondens svarta lista

Sjunde AP-fonden har beslutat att föra upp tre nya bolag på sin svarta lista. De bolag det handlar om är: Bharat Heavy Electricals Ltd., NTPC Ltd och Nutrien.

Sjunde AP-fonden svartlistar sådana företag som inte lever upp till en lägstanivå när det gäller respekt för mänskliga rättigheter, miljö och antikorruption. Att ett företag står på svarta listan innebär att Sjunde AP-fonden beslutar att inte köpa aktier i det företaget. 

Sjunde AP-fonden har också beslutat att inte investera i företag som deltar i utveckling och produktion av kärnvapen. Dessutom tar man hänsyn till i vilken mån företag följer Parisavtalet till FN:s klimatkonvention. 

Sjunde AP-fondens svarta lista revideras två gånger per år, i juni och i december. Efter det senaste halvårets normbaserade genomlysning svartlistas tre nya bolag, Bharat Heavy Electricals Ltd., NTPC Ltd och Nutrien. Totalt innebär det att 65  företag i dag är uteslutna från fondens investeringsuniversum.

Bland de mer kända svartlistade företagen finns Airbus, BAE Systems och Boeing, där alla tre faller på kärnvapenkriteriet. Deutsche Telekom, Hyundai och Wal-mart är svartlistade på grund av kränkningar av anställdas rättigheter. Exxon Mobil Corp är på svarta listan för sitt agerande när det gäller klimatavtalet. 

Här kan du ta del av hela AP7:s svarta lista.

20 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048