Livet efter Brexit! Ny FI-rapport om konsekvenserna för Sverige

Hur påverkas den svenska finansmarknaden av Storbritanniens beslut att lämna EU? Finansinspektionen har tagit fram en rapport som analyserar konsekvenserna av Brexit. Fi pekar särskilt ut försäkringsavtal som ett område som kan påverkas, och understryker vikten av att försäkringsföretagen ser till att konsumenter inte drabbas.

I sin analys har FI utgått från ett scenario med en hård Brexit, det vill säga att Storbritannien lämnar EU utan några särskilda handelsavtal. Storbritannien blir enligt detta scenario ett tredjeland bland andra. 

Det innebär att brittiska finansiella företag tredjelandsföretag. De kan fortsätta sin verksamhet i Sverige genom dotterbolag eller filial i Sverige eller i ett annat land inom EES. Endast i mycket begränsad omfattning kan brittiska företag driva verksamhet direkt från Storbritannien.

Det blir beroende av brittiska regler huruvida svenska företag kan driva vidare verksamhet i Storbritannien. FI menar dock att mycket tyder på att möjligheten att driva verksamhet i Storbritannien genom dotterbolag eller filial blir goda.

För svenska hushåll väntas inte Brexit få några stora konsekvenser. Utbudet av finansiella tjänster väntas i stort sett vara oförändrat för svenska hushåll och företag då brittiska företag aviserat att de kommer att söka tillstånd inom EU för att kunna fortsätta med sin verksamhet och det finns goda möjligheter att finna likvärdiga alternativ. De brittiska företagen har dessutom endast ett mindre antal icke-professionella kunder i Sverige.

FI bedömer heller inte att att Brexit inte påverkar konsumentskyddet i någon högre utsträckning.

Ett område som FI särskilt lyfter fram, där Brexit kan få konsekvenser för det konsumentskyddet i Sverige, är försäkringsavtal.

— FI pekar på vikten av att i första hand försäkringsföretagen behöver se till att konsumenter inte påverkas, heter det i en kommentar från Finansinspektionen.

Här kan du ta del av hela rapporten. 

25 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048