3,8 procents avkastning första halvåret i Fjärde AP-fonden

Under första halvåret i år hade Fjärde AP-fonden en nettoavkastning på totalt 3,8 procent, framgår det av fondens rapportering i dag på morgonen. Fondens totala kostnader uppgick till 0,10 procent. 

Det totala fondkapitalet ökade till 366,9 miljarder kronor under första halvåret.

Enligt fonden överträffar avkastningen både fondens medelfristiga och långsiktiga avkastningsmål.

– AP4 har en avkastning på 3,8 % för det första halvåret. Givet det rådande marknadsläget så får det anses vara ett tillfredsställande resultat, säger Niklas Ekvall, VD för AP4, i en presskommentar.

– Det är glädjande att vår aktiva förvaltning fortsätter att leverera en överavkastning i förhållande till det referensindex som anger vår långsiktiga tillgångsallokering. För första halvåret uppgår denna överavkastning till 1,4 procent och utgör därmed en betydande del av den totala avkastningen för AP4. I princip har alla delar av vår förvaltning varit positiva bidragsgivare till den aktiva avkastningen, med svenska aktier som det dominerande området, fortsätter Niklas Ekvall, VD för AP4.

AP4 skriver också att man arbetar allt mer med hållbarhet i fonden. I början av året gjorde AP4 en investering i fonden Amundi Planet som syftar till att långsiktigt utveckla och investera i marknaden för gröna obligationer i tillväxt- och utvecklingsländer. AP4 har även tagit ytterligare steg för att minska koldioxidutsläppen i portföljen genom att bland annat sälja av bolag där termiskt kol utgör mer än 20 procent av omsättningen.

12 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048