If: Båtstöld är det vardagsbrott som ökar mest sommartid

Båtstölder är – kanske inte helt förvånande – det vardagsbrott som ökar mest sommartid. Det visar en analys från If av statistik från Brottsförebyggande rådet. 

Flera typer av stölder ökar under semestermånaderna. Allra störst relativt sett är ökningen av båtstölder. Båtstölderna ökar med 117 procent under juni till augusti jämfört med de tre föregående månaderna.

Andra stölder som ökar mycket under sommaren är motorcykelstölder (61 procent), mopedstölder (53 procent) och cykelstölder (49 procent).

– Tjuvarna tar aldrig semester men med små medel kan skadan minimeras eller i bästa fall undvikas helt. Samverkan grannar emellan är väldigt effektivt för att förebygga stölder av olika slag. Investera i ett bra lås och undvik att ställa cykel och moped utomhus nattetid. Förvara inte kontanter och kort på samma ställe, på så vis riskerar du inte att stå helt utan pengar om väskryckaren är framme, säger Caroline Starck, informationschef på If.

Utöver fordonsstölder ökar dessutom stölder från båt med 33 procent och stölder från bostad med 15 procent. Väskryckningar ökar med 24 procent och grovt rattfylleri stiger med 10 procent.

16 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048