Svenska hushålls fondförmögenhet steg till 765 miljarder kronor

Under andra kvartalet i år ökade hushållens ägande i värdepappersfonder till 765 miljarder kronor. Det framgår av statistik som publicerades av SCB under onsdagen. 

Hushållen nettoinvesterade cirka 1 miljard kronor i fonder under andra kvartalet i år. Samtidigt bidrog värdeökningen till att den direktägda fondförmögenheten i Sverigeregistrerade fonder steg med 32 miljarder kronor. 

Den totala fondförmögenheten i Sverigeregistrerade fonder – det vill säga både fonder som ägs direkt av hushåll och via företag – uppgick vid utgången av juni 2018 till 3 979 miljarder kronor. Det är en ökning med 174 miljarder jämfört med föregående kvartals förmögenhet. Bland de företagsägda fonderna finns även fonder som ägs av fondförsäkringsbolag, där hushållen indirekt är ägare. Detsamma gäller fonder som förvaltas i depåer. 

Enligt SCB minskade de totala nettoinvesteringarna i värdepappersfonder under andra kvartalet. De var dock fortfarande positiva, totalt 13 miljarder kronor. Nettoinvesteringarna ökade främst från svenska finansiella företag, cirka 16 miljarder, medan utländska innehavare nettosålde för cirka 4 miljarder. 

Antalet aktiva värdepappersfonder på den svenska marknaden uppgår enligt SCB till 792 stycken.

 

Här hittar du mer information om SCB:s fondstatistik.

22 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048