Mats Dahlquist om branschens och Trygg-Hansas största utmaningar

I mitten av augusti utsågs Mats Dahlquist till tillförordnad VD för Trygg-Hansa, i samband med att VD Niclas Ward lämnade bolaget. Sak & Liv har talat med Mats Dahlquist om hur han ser på Trygg-Hansas framtid, och vad som är de viktigaste frågorna just nu i branschen och i bolaget.

Mats Dahlquist kom till Trygg-Hansa för två och ett halvt år sedan, rekryterad som marknads- och kommunikationsdirektör.

En stor del av sin tidigare karriär har han arbetat i resebranschen, både i online-verksamheter och traditionella resebyråer.

– Jag har haft förmånen att både arbeta i traditionella företag och att vara som en utmanare till traditionella företag, säger han till Sak & Liv.

Du som har bakgrund i en helt annan bransch, hur ser du på försäkringsbranschen i Sverige generellt?

– Jag skulle säga att försäkringsbranschen ligger några år efter om man jämför med vissa andra branscher när det gäller den digitala omvandlingen. Det har inte funnits det förändringstrycket som exempelvis i resebranschen. Detta kan i sin tur ha att göra med att det är större barriärer för att starta ett försäkringsbolag än att dra igång en digital resebyrå.

– Nu arbetar alla i branschen intensivt för att ta fram nya digitala tjänster. Vi ser att det finns en ökande andel kunder som vill agera digitalt. Men våra produkter mer komplicerade än att köpa en flygbiljett från en destination till en annan, så det tar lite mer tid att utveckla. Det är en utmaning att hitta en balans mellan att ta fram produkter som är enkla och flexibla, och att skapa de produkter som kunden verkligen behöver.

– En annan komponent är att man inte interagerar så ofta med sitt försäkringsbolag. Kunderna har till exempel betydligt fler interaktioner med sin bank.

Vilka hot och möjligheter ser du för branschen i dag?

– Mycket av det som händer just nu är både hot och möjligheter. Det finns en möjlighet att jobba ännu mer skadeförebyggande. Det finns stora möjligheter att utveckla branschen genom att teckna partnerskap med snabbrörliga aktörer. Man behöver inte göra allt själv!

– Några av de områden där vi ser förändringar vi måste förhålla oss till är digitaliseringen, olika slags regleringar som GDPR, nya informationskrav – en rad olika nya förutsättningar som branschen måste anpassa sig till! Sedan arbetar alla förstås med sådant som klimatförändringar, synen på risk med mera.

Tillförordnad VD har du inte varit i mer än några veckor, men du har arbetat sedan 2016 som ansvarig för Trygg-Hansas marknads- och kommunikationsfrågor. Vad är de största utmaningarna när det gäller kommunikationen?

– På marknadssidan arbetar vi mycket med paketering. Exempelvis har vi tagit fram och drastiskt förenklat vår produkt för småföretagare. Den typen av förenklingar kommer vi att fortsätta med.

– Sedan måste man ha klart för sig att försäkringar i sig inte är en högintresseprodukt, och det påverkar förstås kommunikationen. Om jag jämför med resebranschen som jag kommer ifrån är försäkringsfrågorna betydligt mer komplexa och svåra, men samtidigt väldigt intressanta eftersom de berör alla.

– Vi som försäkringsbolag är också relevanta inom en rad spännande samhällsfrågor och det ger oss stora möjligheter i vår kommunikation. Men visst: Om man berättar på en middag att man arbetar i ett reseföretag har man samtalsämnen för resten av kvällen. Säger man att man arbetar med försäkring så blir kanske reaktionen en annan.

– Den verkliga utmaningen för oss är att göra det enklare och mer begripligt. Vi ska skapa lösningar som bara funkar. Känslan ska vara: ”Vi löser det” och att vi är där när kunden behöver det.

– Vår kommunikation handlar också om att hitta de tillfällen när det sker förändringar i människors liv som gör att det blir mer relevant att tänka på sitt försäkringsskydd. Vi vill påminna om behovet av försäkring vid rätt tillfälle och därför behöver vi synas på rätt plats vid rätt tidpunkt. Det som är spännande är att det finns allt fler möjligheter att utnyttja data för att hitta rätt.

Har du några tankar om hur Trygg-Hansas organisation kan behöva utvecklas för att möta de nya kraven?

– Vi har gjort en hel del saker. Vi har samlokaliserat delar av bolaget bland annat genom att flytta verksamheter från Växjö och Sundsvall till Malmö. Vi har investerat i teknologisk kompetens, data och analys. Det sker en fortsatt förflyttning i rätt riktning.

– I de flesta branscher som blir digitaliserade handlar det om att utveckla en kundupplevelse som hänger ihop hela vägen. Det är kundens resa från ax till limpa som är det viktiga, inte produkten. Det kommer också att få betydelse för hur vi organiserar oss i framtiden.

Du har haft en rad ledande befattningar i olika företag i olika branscher. Vad tänker du att du är bra på som ledare?

– Trygg-Hansa är en stor organisation med många medarbetare som verkligen kan hantverket. Jag som inte har 25 år bakom mig i branschen måste ha respekt för att det inte går att detaljstyra, det vore inte ett bra ledarskap. Istället ser jag det mer som att jag är en del i ett team. Jag försöker ha en ganska öppen ledarstil och ställer många frågor istället för att komma med tvärsäkra påståenden.

– När det gäller marknadsföring är exempelvis i dag mer än hälften av medarbetarna högspecialiserade. Det innebär att jag som ledare måste säkerställa att de gör rätt saker, men inte exakt hur de gör det. Det blir mer av ett coachande ledarskap och jag tror att jag fungerar bra i den rollen.

Vad behöver du bli bättre på som ledare?

– Hela livet har jag försökt att bli ännu bättre på att lyssna. När jag sitter ned med medarbetarna, måste jag verkligen vara där, och inte vara någon annanstans i tankarna. En nackdel med allt digitalt är att det hela tiden finns olika kommunikationskanaler som pockar på ens uppmärksamhet. Men jag jobbar på att vara så närvarande som jag bara kan!

 

Fakta om Mats Dahlquist

Mats Dahlquist är 52 år och uppväxt i Norrköping. Från den 16 augusti är han tillförordnad VD för Trygg-Hansa.

Inom han kom till Trygg-Hansa som Marknads- och kommunikationsdirektör 2016 hade han en bakgrund inom resebranschen i olika ledande befattningar – bland annat som VD för Kuoni Nordic AB som då ägde Apolloresor.

Vid sidan av anställningen i Trygg-Hansa är han styrelseledamot i Svenska Stöldskyddsföreningen.

Mats Dahlquist har en MBA från Stockholms universitet. 

6 september, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048