Folksam: Börsbolagen missar kostnaderna för klimatrisker

Svenska börsbolag är dåliga på att förutsäga kostnaden för klimatrisker, och vilken påverkan klimatet kan ha för bolagens verksamhet. Det framgår av Folksamgruppens stämmorapport som publicerades under måndagen.

Medarbetarna på Folksams avdelning för ansvarsfullt ägande, som arbetar med bolagsstyrning, har under året besökt 39 bolagsstämmor.

– Många företagsledningar har utvärderat hur deras företag påverkar klimatet men väldigt få har funderat på hur klimatet påverkar dem, säger Jacob Johansson, bolagsanalytiker och en av dem som skrivit rapporten, i en presskommentar.

På bolagsstämmorna har Folksam frågat företagens VD eller styrelse hur klimatförändringarna påverkar deras verksamhet. Man har också frågat om riktlinjerna från TCFD, The Task Force on Climate-related Financial Disclosures – en grupp branschexperter under ledning av New Yorks tidigare borgmästare Michael Bloomberg, som har tagit fram rekommendationer för redovisning av klimatrelaterade finansiella risker.

– Vi vill att bolagsledningarna ska se på klimatrisker i finansiella termer och inte bara som en hållbarhetsfråga, som redovisas för sig. Majoriteten anser att den ska drivas av stater och regeringar. Många berättar för oss om sitt fina hållbarhetsarbete men vi vill peka på att detta faktiskt är en finansiell fråga som kan kosta mycket om de inte förbereder sig bättre på förändringarna som är på gång, säger Jacob Johansson – som menar att många bolagsledningar inte förstår allvaret i detta:

– När polletten ramlar ner kan det vara för sent. Där har vi stort ansvar som investerare att få dem att förstå att den här frågan är här för att stanna, säger Jacob Johansson.

Han vill också lyfta fram att klimatförändringarna innebär nya affärsmöjligheter. Många länder och regioner kommer att behöva investera hundratals miljarder för att nå upp till de klimatmål som ingår i Parisavtalet och som börjar gälla om lite mer än två år.

– I hela världen är det jättemycket som behöver ändras, bytas ut och förbättras. Städer behöver köpa in elbussar, elnät behöver bytas ut. Det kan ge positiva effekter för svenska exportbolag, avslutar han.

Här hittar du hela Folksams stämmorapport. 

24 september, 2018
Gunnar Loxdal