LF: 80 % av svenska studenter arbetar vid sidan av studierna

80 procent av de svenska studenterna arbetar parallellt med sina studier under studietiden, enligt en sammanställning från Länsförsäkringar. Därmed ligger Sverige näst högst i EU när det gäller andelen studenter som arbetar. 

Länsförsäkringar påpekar att fribeloppet – det belopp som en student kan tjäna utan att det påverkar studiemedlen – varierar beroende på studiernas omfattning och beroende på hur många veckor per år studierna omfattar. Den som vill ha studiestöd och fullt lån får ha en arbetsinkomst på maximalt 88 138 kronor per termin.

– Om din inkomst blir högre än fribeloppet, har du inte rätt till lika mycket pengar per vecka. Både bidrag och eventuellt lån minskar proportionellt. Kommer du över en viss inkomstgräns har du inte rätt till varken studiemedel eller studiestartsstöd. Och har fått utbetalt pengar som du inte har rätt till, måste du betala tillbaka dem, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, som har arbetat med sammanställning.

Enligt Länsförsäkringar växer svenskarnas samlade studieskuld. Skulden till staten är uppe i 217 miljarder kronor, 5 miljarder kronor mer än för ett år sedan. Ungefär 1,5 miljoner svenskar har idag studielån och snittskulden ligger på drygt 140 000 kronor per låntagare. Studieskulden är högst i Uppsala och lägst i Västernorrland.

3 oktober, 2018
Gunnar Loxdal