Bankföreningen: Krav på kontanter i vissa banker kan vara olagligt

Det kan strida mot EU-rätten – och därmed vara olagligt – att kräva att några få indirekt utpekade banker ska ta ansvaret för att tillhandahålla kontanter. Det menar Bankföreningen i sitt remissvar på Riksbankskommitténs delbetänkande ”Tryggad tillgång till kontanter”. 

Bankföreningen motsätter sig därför helt förslaget från Riksbankskommitténs delbetänkande ”Tryggad tillgång till kontanter” om att några få banker ska vara ansvariga för att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet. Det saknas motiv till den långtgående regleringen och det finns starka principiella och praktiska invändningar emot lagförslagets utformning – och dessutom innebär det en otillåten särbehandling enligt EU:s statsstödsregler, menar Bankföreningen.

– Att reglera hanteringen av kontanter i syfte att motverka den minskande efterfrågan framstår som ogenomtänkt. Ett sådant initiativ är inte förenligt med den utveckling i form av digitalisering, innovation och fintech som idag sker i Sverige, säger Bankföreningens VD Hans Lindberg i en presskommentar.

Bankföreningen menar också att fortsatt beredning av förslaget bör avvakta  till dess att huvudbetänkandet har presenterats.

Här kan du ta del av Bankföreningens remissvar. 

16 oktober, 2018
Gunnar Loxdal