Handelsbanken satsar på digital pensionsrådgivning i Sverige

Nu ska Handelsbanken satsa på digital pensionsrådgivning. Av bankens kvartalsrapport i dag på morgonen framgår att banken kommer att satsa mer på digitala lösningar när det gäller rådgivning på pensionsområdet i Sverige kopplat till investeringsrådgivning.

Rådgivningsverktyget kommer i nästa steg att införas i Norge, skriver Handelsbanken. Så här formulerar man sig i rapporten om sin satsning:

– Banken fortsätter att integrera digitala lösningar för kunderna med bankens lokala närvaro och möjlighet till personlig service. Målsättningen är att bankens privat- och företagskunder ska kunna erbjudas en helhetsrådgivning kring kundens hela ekonomi med hjälp av digitalt stöd.

Av rapporten framgår också att inom tjänstepensionsområdet i Sverige ökade inbetalda premier under tredje kvartalet med 12 procent jämfört med motsvarade period föregående år. Det förvaltade kapitalet i Handelsbanken Liv har sedan årsskiftet ökat med drygt 11 procent till 155 miljarder kronor.

För banken som helhet ökade intäkterna under tredje kvartalet jämfört med motsvarande period föregående år, till 10 728 (10 248) miljoner kronor. Resultatet efter skatt minskade med 2 procent till 4 106 (4 173) miljoner kronor.

Av rapporten framgår också att banken de närmaste fyra åren avser att minska antalet tjänster med 1 600, som en följd av ökad effektivisering och digitalisering. Samtidigt är ambitionen att öka affärsvolymen, vilket kan ställa krav på ökade resurser särskilt i Storbritannien och Nederländerna, skriver banken.

Under tisdagskvällen berättade Handelsbanken att VD Anders Bouvin meddelat styrelsen att han önskar gå i pension den 31 augusti 2019 och då lämna sin befattning som bankens VD och koncernchef. Styrelsen har accepterat hans önskemål. Processen att rekrytera ny VD inleds enligt banken omedelbart.

24 oktober, 2018
Gunnar Loxdal