If förlorade i HD om undantag i ansvarsförsäkringen

Högsta domstolen har beslutat att ett undantag i Ifs ansvarsförsäkring inte hindrar att en konstruktionsfirma ska få ersättning för att man betalat pengar till ett byggbolag efter att ha levererat felaktiga ritningar. 

Integra Engineering AB är ett företag specialiserat på byggprojektledning och byggkonstruktion.

I samband med ett skolbygge i Upplands Väsby levererade Integra felaktiga konstruktionsritningar till byggbolaget Byggdialog. De felaktiga ritningarna ledde till förseningar och därmed extrakostnader för Byggdialog på 2,7 miljoner kronor. Integra betalade ut pengarna till Byggdialog.

Därefter vände sig Integra till If där bolaget hade sin ansvarsförsäkring, för att få ut de 2,7 miljonerna i skadeersättning.

Men If ville inte betala pengarna, med hänvisning till ett undantag i försäkringsvillkoren som innebär att försäkringen inte omfattar böter, vite eller straffskadestånd.

De båda parterna i tvisten bestämde sig gemensamt för att frågan om undantagsbestämmelsen skulle hänskjutas till Högsta domstolen. Frågan till HD löd så här: ”Innebär den av If åberopade undantagsbestämmelsen (punkten 5.2.6 i försäkringsvillkoren) att Integra inte är berättigat till ersättning från If för den ersättning som Integra har betalat till Byggdialog för att kompensera för det vite som Byggdialog i sin tur har betalat till beställaren?” 

HD beslutade tidigare i år att meddela prövningstillstånd för frågan.

Nu har domen fallit i HD, och HD menar där att Ifs undantag inte hindrar att Integra ska få skadeersättning. Så här formuleras det i domen:

– Vid en sammantagen bedömning bör det aktuella villkoret tolkas i enlighet med vad Integra har anfört, dvs så att vitesundantaget inte hindrar att Integra är berättigat till försäkringsersättning från If för den ersättning som Integra har betalat till Byggdialog.

Här kan du läsa domen från Högsta domstolen.

30 oktober, 2018
Gunnar Loxdal