Granskningen av premiepensionens kostnader väntas i höst

Senare i år väntas Riksrevisionen publicera resultatet av sin pågående granskning av kostnaderna och effektiviteten i premiepensionssystemet. Det framgår av Riksrevisionens granskningsplan för 2018/2019 som presenterades i dag. 

Granskningen av premiepensionssystemet inleddes i januari i år. Avsikten är att granskningen ska ge svar på om premiepensionssystemet förvaltas kostnadseffektivt och med tillräcklig tillsyn.

Fokus för granskningen är att på ett systematiskt sätt belysa de totala transaktionskostnader, inklusive courtagekostnader och utländska skatter under de senaste fem årens förvaltning, och att belysa de största samhällsförlusterna i systemet.

– Att pensionskapitalet förvaltas kostnadseffektivt och att de avgifter som tas ut ligger i linje med riksdagens intentioner är viktigt, speciellt eftersom premiepensionsspararna inte själva alltid är så aktiva eller insatta i alla pensionsval. Det sänder oroväckande signaler om dagens förvaltning inte lever upp till de kraven eftersom det handlar om våra framtida pensioner, sade riksrevisor Stefan Lundgren i en presskommentar när granskningen inleddes.

31 oktober, 2018
Gunnar Loxdal