IORP-lagstiftning skjuts upp igen – kassornas övergångstid förlängs

Finansdepartementet berättar i dag att den nya lagstiftningen baserad på EU:s tjänstepensionsdirektiv – IORP – väntas träda i kraft tidigast vid halvårsskiftet nästa år. Samtidigt meddelar departementet att tjänstepensionskassor kommer att få förlängd övergångstid.

Remissomgången för den nya lagstiftningen om tjänstepensionsföretag har lett till en mängd genomgripande remissvar – som spretar i helt olika riktningar. Tunga tjänstepensionsbolag som AMF, Alecta och KPA menar – tillsammans med arbetsmarknadens parter – att det är i grunden feltänkt att lagstiftningen om tjästepensionsföretag skulle utgå från Solvens II-reglerna för vanliga försäkringsbolag. Andra aktörer på marknaden anser – liksom bland andra Finansinspektionen – att det är en självklarhet att kraven på tjänstepensionsföretag skulle ligga nära de krav som ställs på försäkringsbolag, bland annat för att uppnå konkurrensneutralitet.

I dag meddelar finansdepartementet att det komplexa arbetet med lagstiftningen innebär att de nya lagarna inte kan  träda i kraft lika tidigt som man planerat tidigare. Man tvingas därför skjuta upp både lagförslagen om nya regler för pensionsstiftelser och den nya reglering för tjänstepensionsföretag.

Enligt departementets nya uppskattning kan en lagrådsremiss med lagförslag för genomförande av andra tjänstepensionsdirektivet komma under tidig vår 2019. Beslut om proposition är planerat till senare under våren 2019. Lagändringarna beräknas sedan kunna träda i kraft tidigast vid halvårsskiftet 2019. Tidplanen för lagstiftningen har skjutits fram flera gånger. Så sent som i september var siktet inställt på att presentera en lagrådsremiss under november i år och tanken var då att den nya lagstiftningen skulle träda i kraft i maj nästa år.

Flera remissinstanser pekade på att det var en alldeles för snävt tilltagen övergångstid för tjänstepensionskassor. Finansdepartementet säger nu att kassorna kommer att få en förlängd övergångstid så att de i tid kan ansöka om tillstånd att driva verksamhet som tjänstepensionsföretag. Departementet preciserar dock inte hur mycket tiden förlängs.

Här kan du läsa mer om vad finansdepartementet skriver om den aktuella tidsplanen.

12 november, 2018
Gunnar Loxdal