M-politiker vill ha mer flexibla regler för tempade pensionsuttag

Den moderata riksdagsledamoten Ann-Britt Åsebol kräver i en motion att informationen behöver bli bättre om temporärt uttag av tjänstepension och föreslår mer flexibla regler. 

Ann-Britt Åsebol konstaterar i sin motion att det är en ökande trend att allt fler tar ut delar eller hela tjänstepensionen på fem år. Hon menar därför att informationen och kunskapen om uttaget av tjänstepension bör förbättras, och att det bör undersökas om de temporära uttagen av tjänstepensioner bör och kan begränsas på något sätt.

— Problemet är att alla inte är medvetna om vilka konsekvenser ett kortvarigt uttag får på sikt. Den som tar ut tjänstepensionen på kort tid får mer i plånboken under de första åren som pensionär, men denna inkomstnivå minskar därefter drastiskt – sedan har pensionären få möjligheter att öka sin inkomst. Detta är särskilt allvarligt när individen inte har uppmärksammat vilka följder valet av uttagsperiod skulle få, skriver hon i sin motion.

Ann-Britt Åsebol menar också att det behöver vara större flexibilitet när det gäller uttaget av tjänstepensionen:

— Ett sätt skulle kunna vara att göra det möjligt för den enskilde att göra uppehåll i utbetalningarna och förändra utbetalningstiden från exempelvis fem år till en längre tidsperiod. I den allmänna pensionen kan individen pausa och ändra uttagstakten, vilket borde vara möjligt även i tjänstepensionen.

20 november, 2018
Gunnar Loxdal