Svensk Försäkring: Livpremier ökar med 9%, sakpremier stiger 5%

Diagrammet visar inbetalda premier inom livförsäkring, årsvärden per kvartal från 2012 fram till tredje kvartalet 2018.

De senaste fyra kvartalen har premierna till svenska livbolag ökat med 9 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Under samma period har skadeförsäkringspremierna stigit med 5 procent. Det framgår av Svensk Försäkrings branschstatistik för det tredje kvartalet 2018 som presenteras i dag.

Statistiken visar att inom livförsäkring är det framförallt tjänstepensioner — både kollektivavtalade och individuellt avtalade pensionslösningar — som driver uppgången. Några av förklaringarna till ökningen är lönetillväxt, höjda nivåer på avsättningarna till tjänstepension samt att fler kommer över intjänandetaket i tjänstepensionssystemet och därmed betalar den högre avgiftsnivån på 30 procent eller mer.

Premieinkomsterna till skadeförsäkringsföretagen har ökat med 5 procent jämfört med föregående tolvmånadersperiod. Premierna har därmed gått från knappt 80 miljarder kronor till knappt 84 miljarder kronor. Premieinkomsterna inom skadeförsäkring har vuxit stadigt de senaste fem åren. Sedan det tredje kvartalet 2012 har premievolymen stigit med drygt 30 procent, motsvarande knappt 20 miljarder kronor.

Här hittar du branschstatistiken från Svensk Försäkring. 

21 november, 2018
Gunnar Loxdal