Länsförsäkringar: Så fixar du enkelt en klimatsmart jul!

Hur gör man för att ordna en jul som inte har större påverkan än nödvändigt på klimatet? Länsförsäkring har ställt samman en guide för en klimatsmart jul. Bland tipsen finns att låta tyngdpunkten på julbordet ligga på vegetariska rätter, och att handla secondhand till julklapparna. 

Bakom klimatguiden inför julen finns Länsförsäkringars privatekonom Emma Persson. Ett av hennes förslag är att göra upp en klimat-och plånboksbudget för julen. Som hjälp i beräkningarna kan man använda sig av www.klimatkalkylatorn.se

Så här kommenterar Emma Persson några av råden inför julen:

– Hjälp barnen att önska sig färre leksaker men med högre kvalitet och berätta om vad som händer när de säljer sina gamla leksaker vidare. Genom att välja second hand kan barnen känna sig delaktiga genom att själva sälja sina egna och söka bland begagnade saker på nätet. Det blir också en bra lektion i hur man kan tjäna pengar på saker som inte används därhemma.

– Testa att byta ut en del av köttet på julbordet mot vegetariska alternativ och få barnen att inte slänga mat i onödan, idag har vi en överdriven skräck för bäst före-datum. Använd fantasin eller recept som fungerar att göra nya rätter på julmaten så slipper du slänga.

Några av Länsförsäkringars tips för en mer klimatsmart jul
• Köp julklappar på loppis eller second hand, på köp- och säljsidor för begagnat på nätet som Blocket.
• Låt vegetariska rätter, läckra grönsaksgratänger, härliga sallader med baljväxter, nötter och annat nyttigt spela huvudrollen och låt köttet vara tillbehöret. Friterad grönkål är en höjdare.
• Ta med barnen på närbelägna aktiviteter – gå ut i naturen, muséer, bio.
• Att bara vara hemma och slappa, kanske spela sällskapspel och inte göra så mycket är underskattat – ge barnen din tid och närvarande vuxna.
• Baka tillsammans

Här hittar du fler goda råd från Länsförsäkringar för en kllimatsmart jul. 

26 november, 2018
Gunnar Loxdal