Ny lagrådsremiss: Så kan brittiska vp-bolag arbeta i Sverige efter brexit

Regeringen har lagt fram en lagrådsremiss med förslag på hur värdepappersbolag från Storbritannien under en övergångsperiod ska kunna fungera i Sverige utan nya tillstånd, trots brexit. Lagändringen föreslås träda i kraft den 29 mars 2019, det vill säga samma dag som brexit genomförs enligt nuvarande tidplan.

I lagrådsremissen föreslås att värdepappersbolag som fått tillstånd att driva värdepappersrörelse i Sverige redan före brexit, får fortsatt tillstånd under viss tid. Detta ska kunna ske utan särskilt tillstånd från Finansinspektionen. Regeln genomförs genom en ny bestämmelse i lagen om värdepappersmarknaden om att regeringen — eller en myndighet som regeringen bestämmer — får rätt att meddela föreskrifter för hur sådana företag kan arbeta vidare i Sverige.

Syftet är att på ett mer flexibelt sätt än genom ny lagstiftning kunna införa övergångsregler för värdepappersrörelse som bedrivs i Sverige av företag i Storbritannien. Enligt förslaget ska dessa regler upphöra att gälla vid utgången av 2021.

— I nuläget har det identifierats ett behov av att under en övergångsperiod tillåta företag i Förenade kungariket att fortsätta tillhandahålla tjänster till professionella kunder som de vid landets utträde ur EU har ett avtalsförhållande med, heter det i informationen från regeringen.

Här kan du som har ett Sak & Liv Premium-abonnemang ta del av lagrådsremissen.

18 januari, 2019
Gunnar Loxdal