Länsförsäkringar varnar för att spara på barnens eget konto

Fler än hälften — 54 procent — av alla föräldrar sparar pengar i barnens namn, enligt en undersökning från Länsförsäkringar. Men med sparande i barnets namn finns det exempelvis risk att pengarna bränns på resor, fester och en massa annat kul som kanske inte var syftet med sparandet, varnar Länsförsäkringar.

En fördel med att inte spara pengar i barnets namn utan i sitt eget namn är, enligt Länsförsäkringar, att föräldrar då kan välja när barnet ska få sina pengar. Ifall pengarna sparas i barnets namn får barnet tillgång till pengarna så fort det fyllt 18.

– Det är tyvärr inte alltid en 18-åring är mogen nog att hantera en större summa pengar som dimper ner från ovan. Det finns en viss risk att det bränns på resor, fester och en massa annat kul som kanske inte var syftet med föräldrarnas barnsparande. Det kan vara en fördel att pengarna kan ges när de som bäst behövs, till exempel i samband med första lägenhetsköpet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i en presskommentar.

Länsförsäkringar pekar även på nackdelar med att spara i sitt eget namn. Vid dödsfall gäller vanlig arvsrätt, vilket gör att barnet kanske inte får sina pengar som tänkt eller kanske bara en del av dem. Detta kan förebyggas genom upprättandet av ett testamente så att pengarna hamnar rätt.

Länsförsäkringars undersökning har genomförts av Novus bland 2 500 föräldrar. Frågan som ställdes till föräldrarna var; När du sparar till barnen på banken, i fonder eller i aktier, sparar du i eget eller barnets namn?

22 januari, 2019
Gunnar Loxdal

Christer Ragnar vann i domstol om skatt på uttag ur k-försäkring

10 timmar Läs mer
Johannes Ekström utsedd till ny CFO för mySafety Group
17 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
10,3 procents avkastning i Tredje AP-fonden första halvåret
10 timmar Läs mer

Nytt verktyg från SEB ska lyfta fram ojämlikheten i pensionerna

15 timmar Läs mer
Itello förvärvade norska konsult- och aktuariebolaget Eikos AS
12 timmar Läs mer
"Hela pensionsvärldens kollektiv av informatörer måste bli inspiratörer."
Företagarnas VD Günther Mårder ger råd till pensionsbolagen, som han menar bjuder på för lite av humor och underhållning. Ur intervju hos Brummer & Partners.
Greater Than ökade omsättningen med 19 procent andra kvartalet
13 timmar Läs mer
Afa: Lärarna blir sjukskrivna när terminen startar
17 timmar Läs mer
100 euro i rabatt för Sak & Livs läsare på årets stora europeiska event om skadehantering!
18 timmar Läs mer
Alm Brand uppjusterar helårsprognosen efter resultatet första halvåret
1 dag Läs mer
Alexander Santrisi går till Säkra Stockholm Nowa AB
1 dag Läs mer
Domstol tvingar Växjö kommun att göra om förmedlarupphandling
1 dag Läs mer