Länsförsäkringar varnar för att spara på barnens eget konto

Fler än hälften — 54 procent — av alla föräldrar sparar pengar i barnens namn, enligt en undersökning från Länsförsäkringar. Men med sparande i barnets namn finns det exempelvis risk att pengarna bränns på resor, fester och en massa annat kul som kanske inte var syftet med sparandet, varnar Länsförsäkringar.

En fördel med att inte spara pengar i barnets namn utan i sitt eget namn är, enligt Länsförsäkringar, att föräldrar då kan välja när barnet ska få sina pengar. Ifall pengarna sparas i barnets namn får barnet tillgång till pengarna så fort det fyllt 18.

– Det är tyvärr inte alltid en 18-åring är mogen nog att hantera en större summa pengar som dimper ner från ovan. Det finns en viss risk att det bränns på resor, fester och en massa annat kul som kanske inte var syftet med föräldrarnas barnsparande. Det kan vara en fördel att pengarna kan ges när de som bäst behövs, till exempel i samband med första lägenhetsköpet, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i en presskommentar.

Länsförsäkringar pekar även på nackdelar med att spara i sitt eget namn. Vid dödsfall gäller vanlig arvsrätt, vilket gör att barnet kanske inte får sina pengar som tänkt eller kanske bara en del av dem. Detta kan förebyggas genom upprättandet av ett testamente så att pengarna hamnar rätt.

Länsförsäkringars undersökning har genomförts av Novus bland 2 500 föräldrar. Frågan som ställdes till föräldrarna var; När du sparar till barnen på banken, i fonder eller i aktier, sparar du i eget eller barnets namn?

22 januari, 2019
Gunnar Loxdal

Gjensidige stäms på 4,8 Mkr av kraftbolag i Härjedalen

58 minuter Läs mer
Fundler: Var fjärde önskar att man börjat pensionsspara tidigare
5 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
mySafety lanserar självriskreducering för mobiltelefoner
6 timmar Läs mer

6,5 Mdr kr i infrastruktur! Alecta satsar på alternativa tillgångar

10 timmar Läs mer
Länsförsäkringar varnar för utmaningar på bilresan i Europa
9 timmar Läs mer
"Marknaden brukar fungera som sämst när man behöver den som mest."
Riksbankchef Stefan Ingves om läget under corona-krisen
Fyra kommuncaptives handlar upp aktuariefunktionen
9 timmar Läs mer
Folksam riktar hård kritik mot förslaget om retroaktiv flytträtt
2 dagar Läs mer
Michaela Bruneheim om planerna för lanseringen av Evident Life
2 dagar Läs mer
Norska Finanstilsynet beslutar om avveckling för Tide Forsikring AS
3 dagar Läs mer
Nu har Exceed Capital beslutat att avveckla verksamheten
3 dagar Läs mer
Folksam Sak köper äldreboende i Helsingborg för 202 Mkr
3 dagar Läs mer