Folksam: Bara 3 av 14 skidhjälmar skyddar mot hjärnskaking

Bara tre av fjorton skidhjälmar skyddar ordentligt mot hjärnskakning. Det rapporterar Folksam som har undersökt hur väl olika hjälmar skyddar mot skador.

Cirka tusen utförsåkare drabbas varje år av en ansikts- eller huvudskada i svenska backar. Folksam har testat vanliga hjälmar samt två tävlingshjälmar för barn och vuxna. Den hjälm som blir Bäst i test är Everest Alpine MIPS som är 30 procent bättre än medelhjälmen. Även Giro Nine MIPS och tävlingshjälmen Sweet Protection Volata MIPS fick sammantaget bra resultat och får därför utmärkelsen Bra val.

– Närmare 80 procent av svenska skidåkare använder hjälmar men våra tester visar att merparten av hjälmarna inte skyddar tillräckligt bra mot hjärnskakningar. Bara i två av 14 testade hjälmar var risken för hjärnskakning under 50 procent, säger Helena Stigson, forskare vid Folksam, i en kommentar.

Folksam har utfört hjälmtester av cykel-, skid- och ridhjälmar sedan 2012. Andelen cykel- och skidhjälmar med rotationsskydd har under denna period ökat kraftigt. I årets skidhjälmstest har 10 av 14 hjälmar någon typ av rotationsskydd.

– Det som står ut i testet är att hjälmar som har rotationsskydd i form av MIPS får generellt bättre resultat än de hjälmar som inte har den typen av skydd. För det andra så ser vi att tävlingshjälmarna POC Skull Orbic X SPIN och Sweet Protection Volata MIPS har en betydligt bättre stötupptagning. Detta visar att det finns en potential att utveckla säkrare hjälmar i framtiden, säger Helena Stigson.

Här hittar du Folksams testresultat. 

7 februari, 2019
Gunnar Loxdal