Swedbank: Två av tre sparar mer om pensionssparande subventioneras

Två av tre skulle spara mer till sin pension om det var subventionerat, visar en ny undersökning från Swedbank och sparbankerna.

Swedbank konstaterar i sin presentation av undersökningen att bara drygt hälften sparar till sin pension.

— Den dagen man går i pension minskar inkomsten med runt 40 procent. Även om man har en ansträngd ekonomi när man arbetar är det bra att försöka komma igång med ett sparande till sin pension. Ju tidigare du börjar, desto lägre kan sparbeloppet vara varje månad vara. Även mindre belopp växer sig stora på lång sikt, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i en kommentar.

Många av de som inte pensionssparar uppger att ett skäl är att de inte har råd att göra det. Många tycker också att det är så långt kvar till pensionen. Men främsta anledningen till att man inte pensionssparar är att man prioriterar andra saker.

Vanligaste sättet att spara till sin pension är genom fonder. Knappt 80 procent av de som pensionssparar gör det i värdepappersfonder. En av fem uppger att de sparar pengarna på sparkonto, nästan lika stor andel sparar direkt i aktier.

Arturo Arques menar att det finns starka skäl för att åstadkomma något slags stimulerat pensionssparande:

— Det är hög tid att återinföra någon slags stimulans för pensionssparande. Många riskerar att få låga pensioner, så även om ett stimulerat sparande innebär en kostnad för staten så minskar man antalet bidragsberoende pensionärer i framtiden. Det kan vara väl satsade pengar.

Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Swedbank och sparbankerna. Här hittar du mer information om undersökningsresultaten.

 

18 februari, 2019
Gunnar Loxdal