Svensk Försäkring: Rekord för både liv- och sakpremier 2018

Livpremier på rekordnivå! Diagrammet visar utvecklingen av premieinkomsten i den svenska livförsäkringsbranschen från 2012 till 2018.

Under förra året var det rekordnivåer på premierna både inom livförsäkring och inom sakförsäkring. Det framgår av Svensk Försäkrings statistik som publicerades i dag på morgonen. Sakpremierna ökade med 5 procent förra året medan livpremierna steg med hela 9 procent. 

Livförsäkring — tjänstepensioner påverkade uppgången mest

Det är framförallt tjänstepensioner som påverkar uppgången av premieinbetalningarna till livförsäkring under 2018, konstaterar Svensk Försäkring i sin sammanställning av statistik för förra året.

 Det är framförallt tjänstepensionerna som driver på uppgången. Vi ser att både kollektivavtalade och individuellt avtalade tjänstepensioner ökar, säger Martin Solberger, kvantitativ analytiker på Svensk Försäkring, i en kommentar.

Förklaringen till de ökande premieinbetalningarna till tjänstepensionen är bland annat lönetillväxt, höjda nivåer på avsättningarna till tjänstepension och att fler kommer över intjänandetaket i tjänstepensionssystemet och därmed betalar den högre avgiftsnivån på 30 procent eller mer. Även omläggningen från förmånsbestämda till avgiftsbestämda tjänstepensionssystem innebär att avgiftsinbetalningarna under en övergångsperiod ökar.

Privata kapitalförsäkringar har vuxit starkt under en längre tid, och speciellt sedan början av 2016. De privata kapitalförsäkringarna – som utgör en tredjedel av de totala premieinbetalningarna till livförsäkrings­företagen – ökade med 7 procent i årstakt det fjärde kvartalet 2018.

De privata pensionsförsäkringarna fortsätter att minska. De senaste sex åren har dessa försäkringar minskat med 79 procent i inbetalda premier, på grund av den avskaffade avdragsrätten.

Den genomsnittliga totalavkastningen på livförsäkringsföretagens tillgångar uppgick till 0,4 procent under 2018, vilket är betydligt lägre jämfört med de senaste åren.

Sakförsäkring — god konjunktur bidrog till ökningen

Enligt Svensk Försäkrings är ökningen av premieinkomsterna till skadeförsäkring en fortsättning på den trend som funnits sedan 2012. Premietillväxten sedan det fjärde kvartalet 2012 uppgår till 31 procent. En orsak är den konjunkturförstärkning som skett de senaste sex åren.

— Vi ser ett tydligt samband mellan utvecklingen i BNP och premieinkomsterna till skadeförsäkringsföretagen. Det är därför väntat att efterfrågan på försäkringar har stigit under den högkonjunktur som varit de senaste åren, säger Martin Solberger i sin kommentar.

Trafik- och motorfordonsförsäkringar står för mer än en tredjedel av premieinkomsterna till skadeförsäkringar och ökade med 4 procent under 2018. Försäkringsområdena företag- och fastighetsförsäkringar, hem- och villahemförsäkringar samt sjuk- och olycksfallsförsäkringar ökade med 6 procent vardera.

En del av ökningen av skadeförsäkringspremierna förklaras av att det skett en förändring av antalet företag i Svensk Försäkrings statistik. Den sammanlagda utvecklingen för de företag som fanns med i statistiken även under föregående år är 4 procent.

20 februari, 2019
Gunnar Loxdal