Swedbanks aktie rasar efter anklagelser om rysk penningtvätt

Under onsdagsförmiddagen rasade Swedbanks aktie på börsen med nära 8 procent, sedan det blivit känt att banken anklagas för att ha medverkat i penningtvätt i Ryssland i anslutning till det uppmärksammade Magnitskij-fallet. 

Det är Sveriges Television som står för avslöjandet om anklagelserna mot Swedbank. Enligt SVT har stulna skattemedel i Ryssland slussats genom konton i Swedbank. Totalt handlar det om motsvarande cirka 150 miljoner kronor från en skattekupp som har koppling till det ouppklarade dödsfallet år 2009, då skatterevisorn Sergej Magnitskij hittades död i ryskt häkte efter att ha pekat ut de personer som låg bakom omfattande skattebedrägerier.

Redan har röster höjts för att Swedbanks VD Birgitte Bonnesen måste avgå.

— I det här läget finns det bara två möjligheter. Antingen har Birgitte Bonnesen noll koll, trots att hon har varit koncernchef för banken sedan 2016 och var chef för Swedbank i Baltikum, där tvättmaskinen har stått, 2011–2014. Eller också ljuger hon. I båda fallen får hon svårt att sitta kvar, skriver SvD Näringslivs profilerade ekonomikrönikör Birgitta Forsberg i en kommentar.

Här hittar du SVT:s rapportering i fallet. 

20 februari, 2019
Gunnar Loxdal