If: Vattenskador i kök har nästan fördubblats på tio år
Under den senaste tioårsperioden har kostnaderna för vattenskador i kök nästan fördubblats, rapporterar If i dag på morgonen.
Ungefär en tredjedel av alla vattenskador inträffar i köket, och de flesta orsakas av läckage från maskiner eller kopplingar. En orsak till att vattenskador i kök har ökat är att hushållen i dag har fler vattenanslutna apparater.
En typisk vattenskada i köket uppstår genom att en koppling till vattenledningen står och droppar under lång tid innan den upptäcks.
– Att servera is eller kaffe direkt från en maskin som är inkopplad i kylskåpet kan ge en lyxig känsla, men ju fler köksmaskiner som har vatten inkopplat, desto större risk för vattenläckage, säger Mats Larsson, skadeexpert på If, i en kommentar.
Gemensamt för alla vattenskador är att de blir dyrare ju längre de står utan att åtgärdas.
– Många vattenskador upptäcks sent. En ismaskin som läcker några droppar per dygn kan leda till att man behöver riva ut hela köket efter några år. Vattnet kan nämligen ha vandrat vidare i bjälklag, väggar och golv. Torkperioden är dessutom väldigt lång, säger Mats Larsson.
För att minska vattenskador i kök rekommenderar If bland annat spillunderlägg under köksmaskiner så att köket är våtrumssäkrat, och att kranen till diskmaskinen stängs av när den inte används.