HD ska pröva tvisten mellan Eon, Trygg-Hansa och LF Jönköping

• Så här beskrevs branden iTranås-Posten år 2014.

Högsta domstolen har beslutat att meddela prövningstillstånd i en tvist där Länsförsäkringar Jönköping och Trygg-Hansa stämt energibolaget Eon efter en verkstadsbrand år 2014. HD ska framförallt pröva hur omfattande Eons ansvar är enligt ellagen.  

Bakgrunden till tvisten är en brand i en verkstadsbyggnad i Tranås i april år 2014. Ett åkeri som använde verkstaden hade en försäkring i Trygg-Hansa. Ägaren till fastigheten hade försäkrat lokalerna i Länsförsäkringar Jönköping.

Både Trygg-Hansa och Länsförsäkringar Jönköping menade att Eon var ansvarigt för branden, eftersom den uppstått efter ett fel i en transformator. Eon ansåg däremot att det inte gick att visa att branden uppstått på grund av transformatorfelet.

Tingsrätten i Malmö menade i sin dom att det var visat att branden uppstod till följd av elfelet och att Eon därför skulle betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd till Länsförsäkringar Jönköping. Däremot menade domstolen att Trygg-Hansa bara borde få ersättning på 1,6 miljoner kronor av de 1,7 miljoner kronor man krävt i skadestånd. Detta ändrades senare av hovrätten till 1,7 miljoner kronor, eftersom domstolen ansåg att Trygg-Hansa bevisat att en vedklipp ingick i bolagets verksamhet och att åkeriet dessutom haft ökade kostnader för biltvätt till följd av branden.

Domen överklagades av Eon till Högsta domstolen, som nu alltså har fattat beslut om att meddela prövningstillstånd. Den rättsfråga som HD ska pröva gäller frågan om hur strikt ansvar Eon har enligt 10 kapitlet 1 § ellagen (1997:587), närmare bestämt i dess lydelse före den 1 juli 2017.

Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av beslutet om prövningstillstånd, samt domarna i underrätterna.


23 oktober, 2019
Gunnar Loxdal

Försäkringsförmedlare i Skåne fick fängelse för miljonbedrägerier

1 dag Läs mer
Irisdals Blomsterhandel fick Svedeas småföretagarstipendium
1 dag Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Oenighet i Eiopas styrelse om framtida PRIIPs-regler
1 dag Läs mer

Förmedlarbolag försattes i konkurs vid Stockholms tingsrätt

2 dagar Läs mer
Morten Thorsrud varnar för att kunder kan vara felförsäkrade
2 dagar Läs mer
"Den svenska tolkningen av rättvisa, alla jävlar ska ha det lika illa."
Movestics Stefan Klohammar uttrycker på sin blogg sin frustration över de pågående förändringarna av premiepensionssystemet
Missa inte att anmäla dig till ”Connected Claims Europe Virtual” 18-19 augusti – helt gratis!
Sponsrat innehåll Läs mer
Skatteverket beslutar att taxera upp Axa i Sverige med miljonbelopp
2 dagar Läs mer
Sampo beslutar om nytt incentiveprogram för 115 nyckelmedarbetare
2 dagar Läs mer
LF: Många studenter missar att ordna med hemförsäkring
2 dagar Läs mer
Insurance Europe: Försäkringsbolag behöver tillgång till kreditinformation
3 dagar Läs mer
Ifs combined ratio i Sverige sjönk till 70,8 % andra kvartalet
3 dagar Läs mer