Stöldskyddsföreningen: 350 stölder sker varje månad i skolan

• ”Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på”, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.
Antalet stölder i skolan gick visserligen ned under vårterminen 2021 jämfört med föregående år, men totalt sett anmäldes under våren 2 141 stölder i skolor och på fritidshem. Det framgår av statistik från SSF Stöldskyddsföreningen. Minskningen beror sannolikt till stor del på pandemin och under andra kvartalet ökade stölderna igen och var då högre än motsvarande period 2020.
Sammanlagt anmäldes därmed under vårterminen cirka 350 stölder per månad, enligt SSF Stöldskyddsföreningen.
— Det är viktigt att prata med sina barn och ungdomar om vad som är stöldbegärligt och informera om vad man ska tänka på. Dels för att öka medvetenheten hos unga om risken att bli av med sina saker men också för att få in ett brottsförebyggande tänk, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i en kommentar.
Ett råd för att minska risken att barnet bli utsatt för bedrägeri eller hackning är att skydda barnens digitala produkter, dator och mobiltelefon med säkra lösenord.
Det här är några andra av råden från SSF Stöldskyddsföreningen inför skolstarten:
• Lämna inte värdesaker i skolans skåp, omklädningsrum, eller hängande i korridoren, utan ta med dem in i klassrummet eller gymnastiksalen.
• Lås fast cykeln i ramen i ett fast föremål med ett certifierat lås.
• Märk mobiltelefon, dator och cykeln med MärkDNA så blir de mindre stöldbegärliga och chansen ökar att du får tillbaka det som eventuellt stulits. Märk kläder med permanenta märkpennor.