Sak & Liv använder cookies för att analysera trafiken & förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen så godkänner du detta. ✕

Logga in

Inte prenumerant? Klicka här för att registrera dig – helt gratis!

Glömt ditt lösenord?

Återställ ditt lösenord

  • Köp Premium
  • Prenumerera
  • Platsannonser
  • Logga in
    • Min profil
    • Logga ut
Försäkringsnyheter i framkant
Onsdag 8 Februari 2023
Sök
Search for:

Vad du bör känna till om finanslagstiftning i Sverige

Foto: Pixabay

• Det viktigaste när det gäller finansiell verksamhet är att du känner till dina rättigheter. I många fall kan detta vara väldigt viktigt när det gäller den finansiella världen.

 

Att handskas med finansiell lagstiftning är något som kräver kunskap och tålamod, men även allra högsta noggrannhet. Den finansiella lagstiftningen kan vara ganska klurig att förstå, men det är viktigt att du sätter dig in i de lagar och regler som finns om du vill undvika tråkiga överraskningar. Samma sak gäller självklart för de företag och organisationer som erbjuder tjänsterna.

Lagstiftningen är ganska bred i Sverige, därmed tänker vi fokusera på lån och banktjänster i den här artikeln.

Känn till dina rättigheter

Det viktigaste av allt är att du känner till dina rättigheter. Detta gäller självklart för alla aspekter i livet, men är något som i många fall kan vara väldigt viktigt att känna till när det gäller den finansiella världen.

Du har massvis med rättigheter, oavsett om det gäller lån, banköverföringar eller köp online. Det finns många olika typer av lån på marknaden, t.ex. SMS lån, bostadslån, företagslån eller blancolån. Reglerna skiljer sig en aning beroende på vilken typ av lån det handlar om, och du bör alltid läsa igenom de regler och villkor som företaget erbjuder.

Konsumentkreditlagen reglerar vad företagen får erbjuda i form av lån och krediter, och skapar en lägstanivå för konsumenternas skydd. Det bästa av allt är om du kan få ett ännu starkare skydd än detta genom de villkor som långivaren erbjuder.

Samma sak gäller även när du köper produkter eller andra typer av tjänster. Som kund har du konsumentköplagen i ryggen, vilket är en stark trygghet när du gör köp av onlinebaserade eller fysiska företag.

Med tanke på att regelverken uppdateras på regelbunden basis kan det vara en bra idé att du åtminstone en gång per år håller dig uppdaterad med de nya ändringarna, för att på så sätt minimera risken för misstag.

Varför banken måste ställa massvis med frågor

Det kan kännas jobbigt att banken måste ställa vad som kan uppfattas som en oändlig rad olika frågor när du sätter in en större summa pengar, eller när du är intresserad av att ta ett lån. Men frågorna har självklart ett syfte, och ett viktigt sådant. Det är bland annat penningtvättslagen som gör att banken måste ha en väldigt god kännedom om dig som kund, men även för att kunna skydda både sig själva och dig på bästa sätt.

Därmed måste de ställa en massvis med frågor för att klura ut varför du vill vara kund hos dem, men även syftet bakom de transaktioner du vill utföra. Frågorna ställs ofta i samband med att du först blir kund hos banken, men det kan även tillkomma frågor under tidens gång, inte minst om din aktivitet ökar eller förändras hos banken.

Varför penningtvättslagen existerar

Penningtvätt och finansiering av terrorism är tyvärr ett faktum i många delar av världen, och har varit det under en väldigt lång tid. Bankerna har dock blivit betydligt bättre på att stoppa detta, inte minst tack vare de striktare lagar som har införts under modern tid.

Penningtvättslagens syfte är att hjälpa till att förhindra att kriminella kan tvätta sina pengar. Tack vare detta har bankerna en skyldighet att göra allt i sin makt för att förhindra detta, vilket är varför frågorna ställs.

Banken har en skyldighet att säkerställa att frågorna ställs, men även att svaret uppfyller kraven

Banker och liknande finansiella organisationer har inte bara skyldighet att ställa frågorna, de måste även se till att svaren är tillfredsställande enligt den lagstiftning som existerar. Därmed måste de kontrollera att svaren är legitima och att de inte strider mot de villkor och regler som existerar enligt lagstiftningen.

Därmed kan frågorna ibland kännas ganska påträngande och personliga, men det är viktigt att känna till att de faktiskt måste ställa frågorna, och att det inte är något personligt riktat mot dig.

Banken har rätt att neka dig om du inte kan bidra med tillfredsställande svar

Om banken anser att svaren på frågorna inte är tillfredsställande har de rättighet och skyldighet att neka dig tjänster. Om du t.ex. inte kan uppvisa en korrekt ID-handling kommer de att neka dig tjänster, vilket även gäller om du inte kan förklara var dina pengar kommer ifrån.

Ifall de inte följer dessa regelverk kommer de att bli bestraffade, ofta ganska rejält, något vi går igenom mer om nedan.

Vilka konsekvenser företag kan få om de bryter lagstiftningen

Om företagen inte följer de regelverk som finns riskerar de att råka ganska illa ut. Det kan få varningar om att de gör fel, men det kan även bli betydligt värre än så. Nedan är några av de konsekvenser som banker och kreditgivare kan ställas inför om de bryter mot lagstiftningen:

Reprimander

Det första steget är att de helt enkelt får en tillsägelse om att de har gjort fel. För att denna konsekvens ska kunna delas ut krävs det dock att överträdelsen är av mindre art. I de flesta fall sträcker sig konsekvenserna till någon av nedanstående steg, inte minst om överträdelsen har skett över en längre tid, eller att det är allvarligt av andra anledningar.

Böter

Det är ganska vanligt att banker eller kreditgivare får böter. Anledningen till detta kan variera, men ofta har det att göra med att de bryter mot den nuvarande lagstiftningen på ett eller annat sätt. Ibland är det en medveten överträdelse, men i många fall är det en gråzon eller ett omedvetet misstag som leder till bötern.

Faktum är att lagarna kan vara ganska luddiga, inte minst de som är utdaterade och svåra att applicera på moderna system och metoder.

Indragen licens

Om överträdelsen är grov eller att den har varit avsiktlig under en längre tid är det möjligt att företagen får sina tillstånd och licenser indragna. Det betyder att de inte får vara verksamma på den svenska marknaden.

Fängelse för nyckelpersoner

Överträdelser mot de finansiella regelverken kan även leda till fängelse för personer inom företaget. Här är det ofta de högst uppsatta cheferna som ligger i riskzonen, t.ex. VD, finanschef eller liknande. Det här händer lyckligtvis ganska sällan, vilket även är ett bevis på att de flesta företag sköter sig ganska bra när det gäller lån, banktjänster och annat.

Dina nya karriärmöjligheter

  • Skadereglerare motorskador, WTW Affinity
    Stockholm, Göteborg, Malmö
  • Senior Sales Executive till WTW
    Stockholm
  • Client Advisor till WTW
    Stockholm, Göteborg, Malmö
  • Head of International till WTW
    Stockhom, Göteborg, Malmö
Se alla lediga jobb

Rekordstor återbäring till Folksam Saks kunder: 1 miljard kronor

3 timmar Läs mer
SPP:s nyförsäljning ökade förra året med 62 procent
3 timmar Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Handelsbankens intäkter ökade med 19 procent fjärde kvartalet
2 timmar Läs mer

If förlorade i hovrätten i tvist om ersättning efter rån i hemmet

19 timmar Läs mer
ANNONS

De senaste nyheterna
  • 2 timmar
    Handelsbankens intäkter ökade med 19 procent fjärde kvartalet
  • 3 timmar
    Ica Försäkrings premieintäkter steg fjärde kvartalet med 15 procent
  • 3 timmar
    SPP:s nyförsäljning ökade förra året med 62 procent
  • 3 timmar
    Rekordstor återbäring till Folksam Saks kunder: 1 miljard kronor
  • 19 timmar
    If förlorade i hovrätten i tvist om ersättning efter rån i hemmet
Ica Försäkrings premieintäkter steg fjärde kvartalet med 15 procent
3 timmar Läs mer
""Vill du att din framtida pension ska åka jojo i ett socialiserat näringsliv?""
Fremias pensions- och försäkringsexpert Fredrik Mandelin går igenom Timbros rapport "Priset för pensionskedjebrevet" och formulerar en retorisk fråga "av timbrokaraktär" som skulle kunna avsluta inlägget — om man var lite raljant lagd.
Veckans mest lästa
  • 6 dagar
    Fredrik Bergström har utsetts till ny VD för Euro Accident
  • 4 dagar
    Per Johan Gidlund går från SFM till Länsförsäkringar Jämtland
  • 5 dagar
    Ny förmedlaraffär i dag! Max Matthiessen förvärvar Osséen
  • 1 dag
    Dömdes till villkorlig dom efter försäkringsbedrägeri mot Folksam
  • 4 dagar
    Johanna Olsson går till Gjensidige från Trygg-Hansa
Svensk Försäkring: Nya EU-förslag ger problem för ansvarsförsäkring
21 timmar Läs mer
Trygg-Hansa: 23 procent av småföretagarna saknar försäkring
23 timmar Läs mer
Josefine Hising går till Kompass Advokat från Futur Pension
1 dag Läs mer
Rekordresultat för Solid under fjärde kvartalet: 44,9 miljoner kr
1 dag Läs mer
WaterCircles Försäkring ordnar försäkringar för Smart Senior
1 dag Läs mer
Dömdes till villkorlig dom efter försäkringsbedrägeri mot Folksam
1 dag Läs mer
Läs in fler artiklar

Sak & Liv Premium

Branschrapporter

Här finns Sak & Livs egna branschrapporter – med sammanställningar, analyser och fördjupningar kring aktuella ämnen.

Nyhetsfördjupning

Våra nyhetsfördjupningar ger dig en snabb bakgrund så fort det händer något av extra stort intresse i branschen.

Porträtt

Här möter du några av branschens mest intressanta personer och företag. Klicka för att läsa mer!

Rättsdokument

Här hittar du domar, stämningsansökningar och andra intressanta dokument med koppling till rättsfall som rör pensioner och försäkringar.

Årsredovisningar

Vi har samlat årsredovisningar för några av de mest centrala företagen i pensions- och försäkringsbranschen.

Allmänt

Utredningar, myndighetsrapporter, sammanställningar – här hittar du dokument av olika slag som vi tror att du kan vara nyfiken på!

Ica Gruppens bokslutskommuniké för 2022

Ica Gruppen publicerade den 8 februari sin bokslutskommuniké för 2022.
2023-02-08

Handelsbankens bokslutskommuniké för 2022

Handelsbanken publicerade den 8 februari sin bokslutskommuniké för 2022.
2023-02-08

Storebrands bokslutskommuniké för 2022

Storebrand lämnade den 8 februari sin bokslutskommuniké för 2022.
2023-02-08

Hovrättsdom om försäkringsersättning vid rån i hemmet

Svea hovrätt har meddelat dom i ett mål som avser försäkringsersättning vid rån i hemmet.
2023-02-07

Svensk Försäkrings remissvar om produktansvar och skadestånd kopplat till AI

Svensk Försäkring har lämnat ett remissvar remissvar på förslag till nytt direktiv om produktansvar och direktiv om skadeståndsansvar gällande artificiell intelligens.
2023-02-07

Solid Försäkrings bokslutskommuniké för 2022

Solid Försäkring publicerade den 7 februari sin bokslutskommuniké för 2022.
2023-02-07
Läs in fler dokument

HD:s beslut om prövningstillstånd i Sturecompagniet-målet

Högsta domstolen har beslutat att meddela prövningstillstånd i det mål där Sturecompagniet stämt Gjensidige för att få ersättning under sin epidemiförsäkring.
2022-11-25

Sakbolagens lönsamhet 2021

Sak & Liv har gjort en sammanställning av de större skadeförsäkringsbolagens lönsamhet 2021 samt under den senaste tioårsperioden.
2022-09-27

FI:s rapport om diskriminering av lojala försäkringskunder

FI har publicerat en rapport om hur lojala kunder kan tvingas betala högre försäkringspremier för hem- och villaförsäkring.
2022-07-01

Dom i Nyköpings tingsrätt efter försäljning av aktier i MM Holding

Nyköpings tingsrätt har meddelat dom i ett mål där en person åtalats för att ha sålt aktier i MM Holding utan att ta upp intäkten i deklarationen.
2022-06-26

Konsumentverkets granskning av kapitalförsäkringar

Konsumentverkets har genomfört en granskning av svenska kapitalförsäkringar.
2022-06-22

Årsredovisning 2021 för Dina Försäkringar Göta

Dina Försäkringar Göta har publicerat sin årsredovisning för 2021.
2022-05-12

FPK:s årsredovisning för 2018

Den 16 maj publicerade FPK sin årsredovisning för 2018.
2019-05-21

Pensionsmyndighetens årsredovisning för 2019

Pensionsmyndigheten har publicerat sin årsredovisning för 2019.
2020-03-03

Avanzas årsredovisning för 2019

Avanza Bank Holding AB (publ) publicerade den 21 februari som årsredovisning för 2019.
2020-02-21

Fjärde AP-fondens årsredovisning för 2018

Fjärde AP-fonden har publicerat sin årsredovisning för 2018. Du hittar årsredovisningen här. 
2019-02-25

Pensionsmyndighetens förteckning över godkända fonder v 10

Till och med vecka 10 hade Pensionsmyndigheten godkänt 38 fonder för premiepensionens fondtorg, enligt de nya regelverket.
2019-03-11

Domen i målet mot de tidigare cheferna i Allra

Den 31 januari meddelade Stockholms tingsrätt dom i målet där åtal väckts mot bland andra tidigare chefer för Allra. Samtliga åtalade frias av rätten.
2020-01-31
Ansvarig utgivare: Gunnar Loxdal, 0706 94 60 48
Mejladress till redaktionen: gunnar.loxdal@gmail.com
Vår postadress: Skandinavisk Försäkringsanalys, Helgag. 36M, 118 58 Stockholm
Om Sak & LivKontakta ossPlatsannonserAnnonsera

Missa inga viktiga nyheter om försäkring och pension!

Prenumerera på Sak & Livs nyhetsbrev – helt GRATIS!
Någonting gick fel! Det finns redan ett konto kopplat till din e-postadress.
Någonting gick fel! Försök igen senare. Kontakta oss ifall problemet kvarstår
Ja, jag har läst och godkänt användarvillkor och information om hantering av personuppgifter
Du måste godkänna användarvillkoren

Har du redan ett konto? Logga in

Välkommen som prenumerant! Du har fått ett mail med instruktioner på hur du aktiverar ditt konto.

Följ oss gärna i sociala medier: