PRI ansöker hos FI om nytt undantag för beräkning av säkerhetsreserv
Försäkringsbolaget PRI Pensionsgaranti har ansökt hos Finansinspektionen om undantag från reglerna för beräkning av bolagets säkerhetsreserv, enligt en ny utvecklad beräkningsmodell.
PRI hänvisar i sin ansökan till att bolagets kreditförsäkring avser åtaganden som grundas på kollektivavtal och att bolagets försäkringsbestånd inte går att jämföra med andra skadeförsäkringsbolags och att bolagets riskprofil därmed är helt unik.
I sin ansökan trycker PRI också på att bolagets verksamhet utgör ett mycket viktigt skydd för pensionsåtaganden på den svenska arbetsmarknaden och att det är av stor vikt att PRI kan uppfylla sina åtaganden även under perioder då skadeutfallet är onormalt stort.
— Det kan hävdas att PRI tillsammans med AFA, AMF och Alecta utgör grunden för det sociala trygghetssystemet på arbetsmarknaden för privatanställda tjänstemän och arbetare, heter det bland annat i PRI:s argumentation.
År 2019 fick PRI ett undantag från FI när det gäller reglerna om avsättning till säkerhetsreserv. Det PRI:s ansökan nu gäller är en vidareutveckling av den befintliga modellen, och PRI vill att undantaget nu ska gälla fram till 2025.
PRI:s premieintäkter uppgick förra året till 591 miljoner kronor. Pensionsskulden för ITP i egen regi uppgick vid årsskiftet till 167 miljarder kronor. Det befintliga undantaget från 2019 när det gäller beräkning av säkerhetsreserv — som är giltigt till och med 2022 — medger ett utrymme för säkerhetsreserven på 23,9 miljarder kronor. I den nya beräkningsmodellen har PRI tillfört moment för att reducera risken för marknadsvolatilitet bland annat genom att använda sig av ett glidande medelvärde för de senaste årens utfall. Med en sådan justering skulle säkerhetsreserven vid årsskiftet kunna uppgå till maximalt 24,9 miljarder kronor.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av bolagets ansökan (delvis maskad av FI).