Så vill oppositionen stoppa regeringens nya pensionsförslag
De fyra oppositionspartierna M, SD, KD och L har markerat att man avser att stoppa det nya pensionsförslaget av formella skäl eftersom det lämnats för sent till riksdagen. Eftersom dessa fyra partier tillsammans har majoritet i finansutskottet kommer pensionsförslaget från S, C, MP och V av allt att döma inte att tas upp av utskottet till behandling. Det innebär dock inte att pensionsförslaget är helt dött eftersom det skulle kunna vara möjligt att ändå kunna behandla förslaget i riksdagen.
Det var på måndagsmorgonen som socialförsäkringsminister meddelade att regeringen tillsammans med C, MP och V ställt sig bakom ett nytt förslag om att höja pensionerna för dem som har lägst inkomster. Regeringens tanke var att förslaget skulle behandlas i Pensionsgruppen i dag.
Men nu har oppositionspartierna till höger — M, SD, KD och L — deklarerat att man avser att säga nej till att finansutskottet behandlar det nya förslaget. Detta är möjligt för oppositionspartierna att driva igenom eftersom man tillsammans har majoritet i finansutskottet.
KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed säger till Dagens Nyheter att regeringens förslag har lagts fram för sent i processen.
— Det här låg inte inom ärendets ram. Det här är ett förslag som inte alls hunnit beredas. I praktiken innebär det här att det är vårt förslag som går vidare till kammaren, säger Jakob Forssmed till tidningen.
Enligt Dagens Nyheter ska nu C och S undersöka om kan finnas en möjlighet att förslaget om pensionerna ändå kommer upp till omröstning i riksdagen i anslutning till behandlingen av vårbudgeten.
— C kommer att ta den här frågan till riksdagens kammare där det yttersta uttrycket för svensk demokratisk vilja formas. Vi kommer att lägga det här kompromissförslaget i Sveriges riksdag för att få det prövat, säger C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl till tidningen.
Det spekulerades under måndagen i media om det skulle vara möjligt för regeringen att få med sitt förslag i riksdagen genom att lägga fram förslaget i kammaren på onsdag istället för i utskottet, något som i så fall skulle kräva ett godkännande av talmannen.