Svensk Försäkring: Här är omvärldstrenderna för 2023!
Rysslands anfallskrig i Ukraina, de stigande räntorna och inflationens betydelse är några av de betydelsefulla omvärldsfaktorer som lyfts fram i Svensk Försäkrings rapport Omvärldstrender 2023.
Svensk Försäkring publicerade på fredagen sin rapport Omvärldstrender 2023, med underrubriken ”Försäkring i en orolig tid”.
Skribenterna till årets rapport är Eva Erlandsson, Lena Friman Blomgren, Pär Karlsson och Jonas Söderberg.
I rapporten tas bland annat följande ämnen upp:
- Konsekvenser av den ekonomiska utvecklingen för försäkrings- och tjänstepensionsföretagen
- Den politiska utvecklingen
- Solvens II, distribution och hållbarhet – vart är vi på väg?
- Försäkring i krig och konflikt.
Något av det som lyfts fram är Rysslands invasion av Ukraina och den påverkan kriget har den ekonomiska utvecklingen och det säkerhetspolitiska läget, bland annat genom att energipriserna gått upp och att inflationsnivåerna har stigit till de högsta nivåerna på 30 år — med höjda räntor som följd. De högre räntorna har i sin tur bidragit till att den ekonomiska utvecklingen bromsat in och att aktiemarknaderna har gått ned.
I rapporten lyfts fram att den höga inflationen påverkar försäkringsbranschen på flera olika sätt, bland annat genom högre kostnader för reparationer som fördyrar hanteringen av skador i skadebolagen och större framtida utbetalningar av värdesäkrade förmånsbestämda pensioner i livbolagen. Det noteras också att de fallande börskurserna innebär att totalavkastningen på livbolagens tillgångar väntas bli den lägsta på 20 år.
Rapporten pekar också på att den politiska utvecklingen har stor betydelse för försäkringsbranschen, bland annat när det gäller pensionssystemet, klimatfrågorna — och inte minst rättsväsendet.
— I dag förekommer organiserad brottslighet som på olika sätt använder sig av avancerade brottsupplägg i syfte att utnyttja bland annat välfärdssystem, kompletterande försäkringssystem och att genomföra systematiska ”stöldturnéer” där sedan stöldgodset förs utomlands. Här behövs en skärpt tillsyn och förbättrade kontroller för att långsiktigt trygga välfärdssystem och privat försäkring, men även för att upprätthålla trygghet och tillit i samhället, skriver Svensk Försäkrings VD Christina Lindenius i sitt förord.
Hon lyfter också fram i sitt förord att beredskapslagstiftningen på försäkringsområdet ses över för att stärka totalförsvarsförmågan, och att försäkringsbranschen kan bidra i uppbyggnaden av totalförsvaret genom den kunskap om risker i samhället och arbetet med att förebygga och hantera skador som finns i branschen.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av rapporten.