Larmtjänst: Båtmotorstölder minskade med 25 % förra året

• Allt färre båtmotorer anmäls stulna i Sverige. Diagrammet visar antalet anmälda stölder de senaste fem åren.
Under förra året anmäldes 1153 stölder av båtmotorer, vilket är en minskning med 25 procent jämfört med 2021, rapporterar Larmtjänst som sammanställt statistik från Brottsförebyggande rådet.
— Stölderna minskar men det är ändå tre stulna motorer per dag. Stölderna innebär stora kostnader och på grund komponentbristen så har även ledtiderna för en ny motor varit långa, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.
Störst var minskningen i polisregion Stockholm där stölderna minskade med 35 procent, även om regionen fortfarande är den del av landet som har flest stölder.
Larmtjänst menar att en anledning till minskningen i landet kan förklaras med det brottsförebyggande arbetet Båtsamverkan som startade för tio år av polisen i Västra Götaland tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen. Båtsamverkan har idag spridit sig till alla polisregioner i landet och används som en brottsförebyggande metod i hela landet.
— Båtsamverkan bygger på samverkan mellan bl.a. båtägare, polisen, marinhandlare, båtklubbar och försäkringsbolagen. Genom ett gemensamt brottsförebyggande arbete men även en ökad förståelse för identifiering, vikten av skrov och motornummer och hantering av gods så har man lyckats nå denna positiva utveckling, säger Viktor Eklöf.
Kostnaden för att återställa en stöld av en större motor på 300 hk ligger på drygt 500 000 kronor. För en båtmotor på 150 hk ligger kostnaderna på cirka 200 000 kronor och för en motor med 50 hk ligger kostnaderna på cirka 100 000 kronor.
Förra årets nedgång av anmälda båtmotorstölder kan ses som en del av en längre trend; stölderna har successivt minskat sedan 2018 då det anmäldes 2 510 motorer stulna. Viktor Eklöf menar att det är viktigt att arbetet med Båtsamverkan fortsätter men även utvecklas för att bibehålla den positiva stöldutveckling som syns i statistiken.
Även om både antalet motorstölder i båtar och stölder av båtar har gått ned, innebär det inte att all brottslighet som drabbar båtägare har minskat. Enligt Brås statistik, som refereras av SSF Stöldskyddsföreningen, ökade antalet stölder förra året av utrustning från båtar; exempelvis navigationsutrustning, bensintankar och kvarlämnad alkohol.