”Krav på trafikförsäkring riskerar att få motsatt effekt”

• Krav på trafikförsäkring eller inte krav på trafikförsäkring, det är frågan. Företrädare för elsparkcykelföretagen går till motattack mot kraven på trafikförsäkring för elsparkcyklar, och pekar på att elsparkcyklar inte har högre olycksfrekvens än cyklar och elcyklar.
DebattTidigare i veckan meddelade Svensk Försäkring att man förordar obligatorisk trafikförsäking för elsparkcyklar. Nu går elsparksbolagen i Nordic Micromobility Association i svaromål, och skriver i ett debattinlägg att ett krav på trafikförsäkring skulle bli en diskriminerande pålaga för elsparkcyklar, eftersom deras olycksfrekvens snarast är att jämföra med cyklar snarare än tyngre motorfordon som bilar och lastbilar.
Delad mikromobilitet, och särskilt delade elsparkcyklar och elcyklar, har blivit ett etablerat transportsätt i många städer. I sitt remissvar angående förslag på nya trafikförsäkringsregler avråder Nordic Micromobility Association (NMA) starkt från att kräva trafikförsäkring för elektriska enpersonsfordon och delad mikromobilitet i stort. Det nya förslaget riskerar bland annat att hämma utvecklingen av säkrare fordon och i förlängningen även övergången till klimatsmarta transporter.
För att nå klimat- och trafikmålen är en ökning av eldriven delad mikromobilitet kritisk, dels för resor till och från kollektivtrafiken, dels för att avlasta densamma, i linje med att skapa attraktiva alternativ till privatbilen i städer. Under 2022 gjordes cirka 20 miljoner resor och kördes närmare 34 miljoner kilometer endast i Sverige med NMA:s medlemmars delade elsparkcyklar.
Produktutvecklingen av elsparkcyklar har genomgått märkbara förändringar under de senaste fem åren, och innovation har lett till införandet av nya funktioner som drastiskt ökat säkerheten. Utvecklingen har också inneburit en viss ökning av fordonets vikt, särskilt för elsparkcyklar utvecklade för uthyrning. De senaste modellerna av delade elsparkcyklar är mer robusta och säkra och har väsentligt längre livslängd än tidigare modeller.
Den föreslagna viktbegränsningen på 25 kg för undantag från trafikförsäkringskravet som föreslås i EU-direktivet riskerar att hämma den fortsatta utvecklingen av säkra och robusta fordon. Produktutvecklingen som skett på marknaden under de senaste åren innebär att majoriteten av de över 30 000 tusen elsparkcyklar som idag hyrs ut i Sverige har en vikt över 25 kg. Förslaget om viktbegränsning på 25 kg skulle innebära att den senaste generationens fordon, som är mer robusta och har fler säkerhetsfunktioner, skulle omfattas av betydligt striktare försäkringskrav än tidigare lättare elsparkcykelmodeller trots att de är säkrare att använda. Den första generationens delade elsparkcyklar, som är mer lika dagens privatägda elsparkcyklar, skulle kunna komma att undantas.
En tröskelvikt på 25 kg riskerar därför leda till försämrade förutsättningar för säkerhet. I förlängningen skulle den nya regleringen kunna leda till att utvecklingen av ännu säkrare fordon bromsas, då de kommersiella incitamenten istället skulle stötta utvecklingen av de lättare och mindre utvecklade fordonen som är undantagna från trafikförsäkringskravet. Det är branschorganisationen NMA:s bedömning att ovanstående ansvarsförsäkring är en lämplig nivå eftersom det säkerställer tillräckligt skydd för användare och tredje part samtidigt som kostnadsbördan på ägare av elsparkcyklar inte blir för tung.
Värt att notera är att de flesta uthyrningsföretag av elsparkcyklar redan idag har en långtgående ansvarsförsäkring som ingår när användare nyttjar elsparkcyklar. Ansvarsförsäkringen är specifikt utformad för att täcka både egendoms- och personskador på tredje part som har uppstått vid användandet av fordonet.
Den nu föreslagna försäkringsplikten skulle bli en diskriminerande pålaga för elsparkcyklar, eftersom deras olycksfrekvens, allvarlighetsgraden på olyckor, hastighet, storlek, användning samt applicerbara trafikregler är jämförbara med de för mekaniska cyklar och elcyklar, snarare än andra tyngre motorfordon som bilar och lastbilar.
Drastiskt ökade försäkringskostnader, och därmed högre priser, riskerar att leda till att medborgarna slutar använda nya delade mikromobilitetstjänster. De nya regleringarna bör istället inriktas på att premiera och stötta sådana miljövänliga transportsätt, dels för uppnå både nationella och regionala hållbarhetsmål om minskade biltransporter samt lägre koldioxidutsläpp. Ett nytt trafikförsäkringskrav för lätta elfordon riskerar att göra det motsatta. NMA avråder därför starkt från att kräva trafikförsäkring för elektriska enpersonsfordon och delad mikromobilitet i stort.
Bird
Berina Dzindo, Director EMEA
+46 72 710 53 66
berina.dzindo@bird.co
Bolt
Jens Öhgren, PR Officer
+46 705 97 84 44
jens.ohgren@bolt.eu
Dott
Philippe Fernström, Senior Public Policy Manager Nordics
+46 725 328 704
philippe@ridedott.com
Lime
Fredrik Timell, Public Affairs Sr. Manager – Nordics
+46 70 288 05 92
fredrik.timell@li.me
press-sw@li.me
TIER Mobility
Dan Nerén, Head of Public Policy – Nordics
+46 708 830 127
dan.neren@tier.app
Voi
Christina Moe Gjerde
Regional General Manager, Nordics & Benelux
+46 72 179 59 22
press@voiapp.io
Nordic Micromobility Association är ett gemensamt initiativ av mikromobilitetsföretag, främst elsparkcykeloperatörer. Föreningen arbetar för att främja branschen, uppmuntra konkurrens och fortsätta att etablera dialog med städer och regeringar i hela Norden. Vårt primära mål är att upprätthålla höga standarder för mikromobilitetstjänster i Norden i linje med våra befintliga avtal i städer. NMA är en organisation öppen för alla mikromobilitetsaktörer som följer det gemensamt framtagna “Code of Conduct”. Medlemmar är Bird, Bolt, Dott, Lime, TIER och Voi.