Sak & Liv använder cookies för att analysera trafiken & förbättra din användarupplevelse. Genom att använda webbplatsen så godkänner du detta. ✕

Logga in

Inte prenumerant? Klicka här för att registrera dig – helt gratis!

Glömt ditt lösenord?

Återställ ditt lösenord

  • Köp Premium
  • Prenumerera
  • Platsannonser
  • Logga in
    • Min profil
    • Logga ut
Försäkringsnyheter i framkant
Fredag 31 Mars 2023
Sök
Search for:

Spara pengar med ett kreditkort

• Hur gör man för att maximera vinsten med att ha ett kreditkort? Vi reder ut!

Många tror att ett kreditkort är dyrt och kommer orsaka skulder, vilket stämmer om du använder det på fel sätt. Använder du det däremot som du ska så kan ett kreditkort tvärtom hjälpa dig att spara pengar och förenkla vardagen.

Hur sparar du med ett kreditkort?

Det finns vissa viktiga saker du behöver tänka på för att kunna spara pengar med ett kreditkort. Vi har samlat allt du behöver tänka på nedan med hjälp utav jämförelsetjänsten kreditio som jämför kreditkort åt dig.

Välj ett billigt kreditkort

För att kunna spara in pengar behöver du få ut mer värde av kortet än du spenderar på avgifterna. Därför är det mycket viktigt att du väljer ett billigt kreditkort. Detta avser främst en låg årsavgift samt en låg ränta.

Nästan alla bör välja ett kreditkort utan årsavgift då dessa kort ofta har likvärdiga förmåner och du slipper en större avgift. När det kommer till räntan så är det bra att välja ett kort med låg ränta. Dock så behöver du aldrig betala räntekostnader alls om du nyttjar kreditkortet på rätt sätt. Därför så är räntan inte så viktig om du är helt säker på att du kommer betala i tid.

Förutom årsavgiften och räntan så är även valutapåslaget och uttagsavgiften avgifter som kan göra det dyrt. Handlar du i en utländsk valuta ofta eller tar ut kontanter regelbundet så bör du se upp för dessa.

Aviavgift är en annan avgift som kan göra det onödigt dyrt med ett kreditkort. Har ett kreditkort en aviavgift på 30 kr och ingen möjlighet till e-faktura så tillkommer det 360 kr på årsavgiften. Du måste nämligen få hem fakturan på något sätt men som tur är så erbjduer de flesta kreditkorten gratis e-faktura. Se till att du kollar upp detta i förväg.

Utnyttja bonus och cashback

För att kunna spara pengar med ett kreditkort är det väsentligt att det har antingen ett bonussystem eller ger dig cashback. Dessa är mycket lika och innebär båda att du sparar pengar på de inköp du genomför med kortet.

Enda skillnaden är att cashback ofta ger antingen pengar tillbaka eller avdrag på kreditfakturan medan bonuspoängen kan spenderas i bonusshoppar. På grund av detta så kan cashback vara något mer förmånligt då du själv får välja helt fritt hur pengarna ska spenderas.

Istället för att kolla om du får cashback eller bonus bör du dock kolla hur bra den är. Det finns två olika typer av cashback och bonus och det är att du antingen får en generell nivå eller högre nivå på vissa köp. För de allra flesta är det att föredra en generell bonus eller cashback. Vill du engagera dig och tjäna in så mycket som möjligt kan det dock endast uppnås genom mer specifika bonusar eller cashbacks.

De mer specifika bonusarna är ofta inom en specifik bransch eller butik. Till exempel finns det bensinkort och matkort som ger hög bonus på tankning respektive matinköp. Det är till och med så specifikt att du behöver handla hos en specifik matbutik och tanka på en särskild tankkedja. Att välja dessa kort är ofta mycket förmånligt för familjer som har stora utgifter inom kanske mat eller bensin.

Håll koll på övriga förmåner

Utöver bonus och cashback så ger även kreditkort andra förmåner. Det kan vara att du får gratis inträde till något som annars kostar, till exempel lounger. Men det kan också vara tillgång till lojalitetsprogram och erbjudanden eller rabatter.

För att kunna utnyttja dessa till fullo och spara pengar gäller det att först få koll på vad som ingår genom ditt kort. Se sedan till att alltid ha med dig kortet och nyttja när det är möjligt.

Många glömmer även av vilka försäkringar som ingår i sitt kreditkort. Då kan de ha tecknat externa försäkringar som täcker samma skydd och slösar då pengar. Se därför till att kolla upp vilka försäkringar du har och se till att ingen överlappar den andra.

Använd kreditkortet som en buffert

Får du oväntade kostnader som att något går sönder i hemmet kan du behöva en buffert. Många väljer då att ta ett lån för att täcka utgifterna och då tillkommer en hel del ränta. För att spara in pengar kan du istället ha ett kreditkort som en buffert.

Ska du använda ett kreditkort som en buffert är tre saker viktiga – årsavgiften, den räntefria perioden och kreditgränsen. Du vill inte behöva betala en årsavgift om du endast har det som en buffert då det är onödigt. Samtidigt vill du ha så lång period som möjligt att betala tillbaka krediten på. Detta då fördelen med ett kreditkort gentemot ett lån är att det kan vara en räntefri kredit om du betalar i tid. Kreditgränsen är också viktig då den behöver vara tillräckligt stor för att täcka de oväntade utgifterna.

Använder du ett kreditkort som buffert har du ofta runt 50-60 räntefria dagar på dig att betala. Lyckas du betala tillbaka hela summan inom de dagarna så kommer ingen ränta tas ut.

Betala alltid tillbaka i tid

Som vi tidigare nämnt har kreditkort en så kallad räntefri period som brukar vara runt 50-60 dagar lång. Betalar du tillbaka den utnyttjade krediten inom dessa dagar så behöver du inte betala någon ränta för den utnyttjade krediten. Detta är nyckeln till att nyttja ett kreditkort sunt och på rätt sätt.

För att kunna spara pengar med ett kreditkort behöver du alltså alltid betala tillbaka inom de räntefria dagarna. Detta förutsätter först och främst att du har koll på hur många räntefria dagar du har men också att du är bestämd. Har du ont om pengar kan det vara lockande att låta krediten vara lite till och missa sista räntefria dagen. Gör du detta så tillkommer dock inte endast ränta utan också en del övriga avgifter och det blir snabbt dyrt.

Maximera sparandet

Efter du implementerat sakerna som vi nämner ovan så finns det ytterligare knep för att få ut mer. Dessa förutsätter dock att du har tid att lägga ner till att engagera dig mer.

Kombinera flertalet kort

Det finns som sagt kort som har en specifik och hög bonus. För att spara mer kan du skaffa inte bara ett sådant utan flera för olika slags inköp. På detta sättet kan du nyttja den höga bonusen på alla olika slags inköp.

Med detta så tillkommer ett allt större ansvar för att hålla koll på olika kort samtidigt. men det finns en del som klarar av detta och då finns det en viktig grej att tänka på och det är årsavgiften. När du har flera kort så är det mycket viktigt att korten inte har någon årsavgift.

Lägg ut för andra

Många har vanliga betalkort som inte ger dig någon bonus. Är du ute och till exempel äter med ett par personer så bör du då erbjuda dig att lägga ut för de andra också. Det är både ett smidigt sätt att betala på samtidigt som du tjänar in rejält med bonus.

Dina nya karriärmöjligheter

  • Client Executive, WTW Affinity
    Stockholm company logo
  • Head of Commercial Accounts
    Stockholm company logo
  • Ansvarig Kontinuitetshantering (BCM) - Agria
    Stockholm company logo
Se alla lediga jobb

Folksam sänker återbäringsräntan den 1 april till 5 procent

5 timmar Läs mer
10 000 konsumenter kontaktade Konsumenternas Försäkringsbyrå
22 minuter Läs mer
SENASTE NYTT FRÅN SAK & LIV PREMIUM
cover image
Verksamhetsberättelse för Konsumenternas Försäkringsbyrå 2022
2023-03-31
cover image
Movestics årsredovisning för 2022
2023-03-31
cover image
Dom i Stockholms tingsrätt i tvist mellan Saabs konkursbo och Afa
2023-03-30
KÖP PREMIUM
Strategin för att hitta de bästa bolagen
Läs mer

Saab Automobiles konkursbo vann i miljontvist mot Afa Försäkring

20 timmar Läs mer
ANNONS

De senaste nyheterna
  • 22 minuter
    10 000 konsumenter kontaktade Konsumenternas Försäkringsbyrå
  • 2 timmar
    Jonathan Jansson ny partner vid Risk & Regulatory Advisory
  • 5 timmar
    Folksam sänker återbäringsräntan den 1 april till 5 procent
  • 5 timmar
    Movestics premievolym ökade under förra året med 5 procent
  • 19 timmar
    Strategin för att hitta de bästa bolagen
Jonathan Jansson ny partner vid Risk & Regulatory Advisory
2 timmar Läs mer
"Jämställda pensioner ska inte avgöras av tvåsamhet"
Folksams Håkan Svärdman kritiserar att flera av Pensionsmyndighetens förslag om mer jämställda pensioner endast påverkar kvinnor i parrelationer
Veckans mest lästa
  • 1 dag
    Här är bolagen som valdes ut i Collectums nya ITP-upphandling
  • 6 dagar
    Bara tre försäkringsföretag bland de mest attraktiva arbetsgivarna
  • 3 dagar
    FI ska undersöka Nordnet Pension och Länsförsäkringar Fondliv
  • 4 dagar
    Evolis och Dinas bilförsäkring får kritik av Konsumentverket
  • 3 dagar
    Irländsk pub stämmer Alecta på miljonbelopp i hyrestvist
Movestics premievolym ökade under förra året med 5 procent
5 timmar Läs mer
Hur Restvärderäddning stöttar sina uppdragsgivare vid skadehantering
Läs mer
Det ukrainska försäkringsförbundet blir medlem i Insurance Europe
20 timmar Läs mer
Svedea delade ut 250 000 kr till sex svenska skoterklubbar
20 timmar Läs mer
Andra Petrosan utsågs till Head of Product på Lassie
21 timmar Läs mer
Trygg-Hansa förlorade i HD i tvist om tidpunkt för skadeståndskrav
1 dag Läs mer
Läs in fler artiklar

Sak & Liv Premium

Branschrapporter

Här finns Sak & Livs egna branschrapporter – med sammanställningar, analyser och fördjupningar kring aktuella ämnen.

Nyhetsfördjupning

Våra nyhetsfördjupningar ger dig en snabb bakgrund så fort det händer något av extra stort intresse i branschen.

Porträtt

Här möter du några av branschens mest intressanta personer och företag. Klicka för att läsa mer!

Rättsdokument

Här hittar du domar, stämningsansökningar och andra intressanta dokument med koppling till rättsfall som rör pensioner och försäkringar.

Årsredovisningar

Vi har samlat årsredovisningar för några av de mest centrala företagen i pensions- och försäkringsbranschen.

Allmänt

Utredningar, myndighetsrapporter, sammanställningar – här hittar du dokument av olika slag som vi tror att du kan vara nyfiken på!

Verksamhetsberättelse för Konsumenternas Försäkringsbyrå 2022

Konsumenternas Försäkringsbyrå har publicerat sin verksamhetsberättelse för 2022.
2023-03-31

Movestics årsredovisning för 2022

Movestic publicerade den 31 mars sin årsredovisning för 2022.
2023-03-31

Dom i Stockholms tingsrätt i tvist mellan Saabs konkursbo och Afa

Stockholms tingsrätt har meddelat dom i en tvist där Saabs konkursbo stämt Afa Försäkring.
2023-03-30

Dom i Högsta domstolen i tvist om preklusion

Högsta domstolen har meddelat dom i en tvist om preklusion där Trygg-Hansa stämts av två fastighetsägare efter en skada.
2023-03-30

Dom i Svea hovrätt om preklusion efter fastighetsskada

Svea hovrätt meddelade år 2021 dom i en tvist om preklusion där Trygg-Hansa stämts av två fastighetsägare efter en skada vid takarbeten.
2023-03-30

Volvias rapport "Barnsäkerhet i bil 2023"

Volvias presenterade den 30 mars sin årliga rapport "Barnsäkerhet i bil" för 2023.
2023-03-30
Läs in fler dokument

SFM:s brev om provisionsförbud inom EU

SFM har skrivit ett brev till finansmarknadsministern om ett eventuellt provisionsförbud inom EU.
2023-03-09

Dom i tvisten mellan Kapitalgruppen och Småspararguiden

Dom har meddelats av Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt i det mål där Kapitalgruppen i Skandinavien AB stämt Småspararguiden för otillbörlig marknadsföring.
2023-03-09

HD:s beslut om prövningstillstånd i Sturecompagniet-målet

Högsta domstolen har beslutat att meddela prövningstillstånd i det mål där Sturecompagniet stämt Gjensidige för att få ersättning under sin epidemiförsäkring.
2022-11-25

Sakbolagens lönsamhet 2021

Sak & Liv har gjort en sammanställning av de större skadeförsäkringsbolagens lönsamhet 2021 samt under den senaste tioårsperioden.
2022-09-27

FI:s rapport om diskriminering av lojala försäkringskunder

FI har publicerat en rapport om hur lojala kunder kan tvingas betala högre försäkringspremier för hem- och villaförsäkring.
2022-07-01

Dom i Nyköpings tingsrätt efter försäljning av aktier i MM Holding

Nyköpings tingsrätt har meddelat dom i ett mål där en person åtalats för att ha sålt aktier i MM Holding utan att ta upp intäkten i deklarationen.
2022-06-26

FPK:s årsredovisning för 2018

Den 16 maj publicerade FPK sin årsredovisning för 2018.
2019-05-21

Pensionsmyndighetens årsredovisning för 2019

Pensionsmyndigheten har publicerat sin årsredovisning för 2019.
2020-03-03

Avanzas årsredovisning för 2019

Avanza Bank Holding AB (publ) publicerade den 21 februari som årsredovisning för 2019.
2020-02-21

Fjärde AP-fondens årsredovisning för 2018

Fjärde AP-fonden har publicerat sin årsredovisning för 2018. Du hittar årsredovisningen här. 
2019-02-25

Pensionsmyndighetens förteckning över godkända fonder v 10

Till och med vecka 10 hade Pensionsmyndigheten godkänt 38 fonder för premiepensionens fondtorg, enligt de nya regelverket.
2019-03-11

Domen i målet mot de tidigare cheferna i Allra

Den 31 januari meddelade Stockholms tingsrätt dom i målet där åtal väckts mot bland andra tidigare chefer för Allra. Samtliga åtalade frias av rätten.
2020-01-31
Ansvarig utgivare: Gunnar Loxdal, 0706 94 60 48
Mejladress till redaktionen: nyheter@forsakringsanalys.se
Vår postadress: Skandinavisk Försäkringsanalys, Helgag. 36M, 118 58 Stockholm
Om Sak & LivKontakta ossPlatsannonserAnnonsera

Missa inga viktiga nyheter om försäkring och pension!

Prenumerera på Sak & Livs nyhetsbrev – helt GRATIS!
Någonting gick fel! Det finns redan ett konto kopplat till din e-postadress.
Någonting gick fel! Försök igen senare. Kontakta oss ifall problemet kvarstår
Ja, jag har läst och godkänt användarvillkor och information om hantering av personuppgifter
Du måste godkänna användarvillkoren

Har du redan ett konto? Logga in

Välkommen som prenumerant! Du har fått ett mail med instruktioner på hur du aktiverar ditt konto.

Följ oss gärna i sociala medier: