Försäkringbolagen avböjde skadeersättning i 578 fall 2022

• ”Varje år betalar branschen ut ca 70 miljarder kronor i skadeersättning till sina kunder. En grov uppskattning är att försäkringsbedrägerier utgör 5 – 10 procent av dessa utbetalningar”, säger Larmtjänsts VD Mats Galvenius.
Under förra året ledde utredningar av misstänkta bedrägerier och oklara försäkringsfall till att försäkringsbolagen avböjde skadeutbetalningar i 578 fall, till ett samlat värde av 578 miljoner kronor. Det framgår av den senaste årsstatistiken över försäkringsbedrägerier som Larmtjänst och Svensk Försäkring publicerade i dag på morgonen.
Totalt sett påbörjade försäkringsbolagen utredningar om misstänkta bedrägerier och oklara försäkringsfall i 8 875 ärenden, framgår det av statistiken. Detta motsvarar cirka 0,3 procent av de över 3 miljoner skadeärenden som hanteras av försäkringsbolagen per år.
— Försäkringsbedrägerier har ett högt mörkertal. Varje år betalar branschen ut ca 70 miljarder kronor i skadeersättning till sina kunder. En grov uppskattning är att försäkringsbedrägerier utgör 5 – 10 procent av dessa utbetalningar, säger Larmtjänsts VD Mats Galvenius i en kommentar.
De avböjda skadeutbetalningarna på totalt 578 miljoner kronor 2022 kan jämföras med 2021 då bolagen avböjde skador till ett värde av 505 miljoner kronor. Med andra ord har beloppet ökat med drygt 14 procent på ett år.
— Det är främst inom försäkringskategorierna motor-, företag- och personskador som vi ser en ökning av värdet på de avböjda skadeutbetalningarna, säger Mats Galvenius.
Den vanligaste orsaken till att försäkringsbolaget avböjer utbetalning av skadeersättning är att det inte kan visas att försäkringsfallet har inträffat. Drygt 40 procent av de misstänkta bedrägerifallen avböjdes under 2022 på denna grund. Den näst vanligaste orsaken är att försäkringstagaren har lämnat oriktiga uppgifter, vilket skett i 23 procent av fallen
Sedan 2017 genomför branschen gemensamma kontrollaktiviteter för att motverka försäkringsbedrägerier. Förra året granskade branschen företagsskador särskilt noga, för att undersöka hur vanligt det är med bedrägerier inom företagsförsäkringen. Under året genomförde försäkringsbolagen 609 utredningar av företagsskador, vilket resulterade i att bolagen avböjde att betala ut ersättning till ett värde av 106 miljoner kronor.
— Genom fördjupade utredningar av företagsskador ville försäkringsbranschen motverka eventuella försäkringsbedrägerier och på så sätt kunna bidra till att värna kollektivet av ärliga företagare mot bedrägerier som görs av oseriösa aktörer, säger Mats Galvenius.
I år kommer försäkringsbranschen att genomföra en fördjupad kontrollaktivitet för att granska dokument, bilder och kvitton som inkommit som underlag för skadeanmälningar. Målet är att hitta manipulerade underlag som används för att få ut ersättning från försäkringsbolagen som kunden inte är berättigad till.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av statistikrapporten från Larmtjänst.