SAS Institute: Fyra heta trender i försäkringsbranschen 2023

• Anette Jakobsen är sedan 2017 rådgivare för den nordiska försäkringsbranschen vid SAS Institiute i Köpenhamn. Tidigare har hon bland annat varit verksam som aktuarie vid Codan.
Molnmigrering, modellriskhantering, ökat kundfokus och ESG är fyra av de mest betydelsefulla trenderna för försäkringsbranschen under 2023, skriver Anette Jakobsen, rådgivare för försäkringsbranschen vid dataanalysföretaget SAS Institute.
Vad kommer försäkringsbranschen att fokusera på 2023?
Vi har svagt negativ tillväxt, lägre men fortfarande hög inflation och stigande räntor, vilket kommer att prägla försäkringsbranschen under året. Den makroekonomiska osäkerheten kräver dock att försäkringsbolagen fortsätter att prioritera den digitala omställningen.
Det är ett faktum att datamängden och komplexiteten inom försäkringsbranschen ökar dramatiskt. Särskilt den ökande volymen av onlinetransaktioner bidrar i hög grad till detta. Detta ställer nya krav på teknik och processer, eftersom kunderna förväntar sig snabba transaktioner och snabba interaktioner med sina försäkringsgivare. Bättre, snabbare och smidigare är nyckelord här.
Fyra områden kan lyftas fram som betydelsefulla under året som kommer: molnmigrering, modellriskhantering, ökat kundfokus och inte minst ESG.
Migrera till molnet
Mot denna bakgrund kommer vi under 2023 att se att fler försäkringsbolag flyttar över till molnet. Inte minst för att kunna utnyttja kapaciteten hos de mer avancerade analyslösningarna. Kraven på prestanda ökar på alla områden och det är uppenbart att det inte finns mer tid att förlora, både av konkurrensskäl och för att uppfylla kundernas förväntningar.
Model Risk Management (MRM)
Den ökande användningen av avancerade modeller, artificiell intelligens och maskininlärning i olika beslutsprocesser, till exempel skadereglering, prissättning, försäkringsbedrägerier och liknande inom försäkringsbranschen, skapar ett motsvarande ökande behov av hantering, dokumentation och kontroll av modellrisker. Finansinspektionens och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndighetens ökade fokus på prisvandring, price walking, som undersöktes i juli 2022, och på huruvida försäkringskunder betalar mer i försäkringspremie än nya kunder skapar ett ökat behov för försäkringsbolagen att övervaka och dokumentera de avancerade modelleringstekniker som används för exempelvis priselasticitet, churn och differentiering av priser. Modellriskhantering, MRM, förväntas bli en nyckelfaktor i branschen. Det är en uppenbar möjlighet för försäkringsbolagen att dokumentera, övervaka och förstå sina data och modeller och minimera den faktiska modellrisken.
Den goda kundupplevelsen
Inflationen var rekordhög 2022, den förväntas sjunka 2023, men kommer fortfarande att vara hög. Räntorna stiger och den ekonomiska tillväxten väntas bli något negativ 2023. Försäkringskundernas köpkraft har försvagats och i flera nordiska länder anger försäkringskunderna en ansträngd ekonomi som skäl för att säga upp sina personförsäkringar. Detta innebär att det krävs ett ökat kundfokus, inte minst när det gäller tilläggsprodukter. Det är dags att skydda kunderna från omotiverade försäljningsinsatser. Det innebär att man ser till individen, inte bara till segmenten. Var befinner sig den enskilda kunden i sin livscykel? Användningen av data från många olika system och datakällor och avancerad analys utgör grunden för denna personliga och holistiska strategi, som säkerställer att kunderna erbjuds rätt produkter vid rätt tidpunkt och via rätt kanal.
ESG som en konkurrensparameter
ESG står för Environmental (miljö), Social (socialt ansvar) samt Governance (bolagsstyrning). Inom begreppet ryms alla hållbarhetsfrågor som berör företag, och det kommer att fortsätta att vara ett viktigt tema inom försäkringsbranschen. ESG blir alltmer en konkurrensparameter för försäkringsbolag på grund av dess växande betydelse för deras intressenter: aktieägare, tillsynsmyndigheter, kunder, anställda och samhället i stort.
Försäkringsbolagen har alltid varit tvungna att hantera klimatets inverkan på deras verksamhet. Det som har förändrats under de senaste åren är kraven på rapportering. Bland annat förväntas alla försäkringsbolag nu inkludera klimatscenarier i sin egen risk- och solvensbedömning (ORSA). På samma sätt måste miljöpåverkan och sociala frågor rapporteras, och kraven förändras ständigt.
Detta regelverk skapar ökade krav på dataarbete, dokumentation, öppenhet och modellering, som med fördel kan automatiseras och förbättras med hjälp av teknik, och detta arbete kommer att fortsätta även 2023.
Användningen av sakernas internet, insamling av strukturerade och ostrukturerade data, avancerad AI och maskininlärning är vägen framåt mot mer robusta lösningar och tillfredsställande kundupplevelser. Potentialen inom dessa fyra fokusområden är stor, men det krävs också ansträngningar för att förverkliga den. Frågan är därför också om de kommer att behandlas parallellt eller i turordning.
Anette Jakobsen
rådgivare för försäkringsbranschen
SAS Institute.