Eiopa: Så kan försäkringsskyddet förstärkas mot klimatkatastrofer
EU:s försäkringsmyndighet Eiopa vill öka försäkringsskyddet när det gäller risker för klimatrelaterade naturkatastrofer. Tillsammans med den europeiska centralbanken ECB har man nu tagit fram ett diskussionsunderlag i ämnet.
De risker det handlar om är klimatrelaterade naturkatastrofer, exempelvis översvämningar eller skogsbränder. Eiopa konstaterar i diskussionsunderlaget att endast en fjärdedel av EU:s klimatrelaterade katastrofrisker för närvarande är försäkrade, och att andelen försäkrade risker kan förväntas minska i takt med de påegående klimatförändringarna som leder till fler risker.
I diskussionsunderlaget sägs att ett skäl till att så låg andel av riskerna är försäkrade är att många underskattar kostnaderna för klimatrelaterade skador. I takt med att naturkatastrofer blir både vanligare och allvarligare förväntas dock försäkringskostnaderna stiga. Eiopa och ECB pekar på risken för att vissa försäkringsbolag kan minska risktäckningen eller helt sluta tillhandahålla vissa typer av katastrofförsäkringar och att bristen på klimatkatastrofförsäkring i förlängningen riskerar att påverka ekonomin och den finansiella stabiliteten.
— Vi måste öka användningen av klimatkatastrofförsäkringar för att begränsa den växande effekten av naturkatastrofer på ekonomin och det finansiella systemet. Men för att minska förlusterna i första hand måste vi se till att en smidig och snabb grön omställning kompletteras med effektiva åtgärder för att anpassa sig till klimatförändringarna, sade ECB:s vicepresident Luis de Guindos när det gemensamma diskussionsunderlaget presenterades.
Eiopas ordförande Petra Hielkema sade så här i sin kommentar:
— Försäkringar spelar en viktig roll för att skydda företag och människor mot klimatrelaterade katastrofförluster genom att snabbt tillhandahålla de nödvändiga medlen för återuppbyggnad. För att effektivt skydda vårt samhälle måste vi ta itu med oron över det ökande försäkringsskyddet genom att föreslå och hitta lämpliga lösningar.
Eiopa och ECB föreslår nu bland annat att försäkringsgivare utformar sina avtal och villkor så att de uppmuntra hushåll och företag att minska riskerna, till exempel genom rabatter för att effektiva begränsnings- eller anpassningsåtgärder. Man pekar även på möjligheten att använda katastrofobligationer för att överföra en del av risken till kapitalmarknadsinvesterare, och lyfter fram möjligheten att regeringar inrättar offentlig-privata partnerskap för att delvis töcka försäkringsbolagens kostnader vid större katastrofer.
Eiopa och ECB nämner också att försäkringssystem på nationell nivå skulle kunna kompletteras med ett EU-omfattande offentligt system som ser till att tillräckliga medel görs tillgängliga för europeiska länder för återuppbyggnad efter sällsynta, storskaliga klimatrelaterade katastrofer. Den 22 maj planeras en workshop i ämnet tillsammans med tillsynsmyndigheter, beslutsfattare, försäkringsgivare och forskare.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av diskussionsunderlaget.