Cancergåtan skapar intressanta investeringsmöjligheter

• Ellinor Hult och Astrid Samuelsson, hälsovårdsförvaltare på Healthinvest Partners — som är en del av Atle — ser många intressanta investeringsmöjligheter som ett resultat av utvecklingen.
Cancer är en av de sjukdomar som orsakar flest dödsfall per år globalt. Det har också medfört att forskning kring cancer blivit ett högt prioriterat område. Astrid Samuelsson och Ellinor Hult, hälsovårdsförvaltare på Healthinvest Partners (del av Atle), ser många intressanta investeringsmöjligheter som ett resultat av utvecklingen.
”Man ska komma ihåg att cancer är en sjukdom som tar sig så många uttryck. Det innebär också att det finns många forskningsspår inom området beroende på vilken cancerform som man avser behandla och vilka verktyg man vill använda”, säger Astrid Samuelsson.
Hon menar dock att det finns ett antal spår inom cancerforskningen som de tittar extra noga på och som har potential att skapa nästa generations cancerläkemedel och därmed generera stora vinster för de bolag som driver utvecklingen framåt.
“Ett område som växt sig starkt under de senaste tio åren är immunterapi, det vill säga att man aktiverar kroppens egna immunförsvar att behandla cancern. Här dominerar ett läkemedel från Merck som heter Keytruda – en framgångssaga som förmodligen kommer fortsätta ett antal år till för bolaget. Men en stor våg av läkemedel med liknande mekanism från Merck och andra aktörer har uteblivit”, säger Astrid och fortsätter:
“Vi intresserar oss istället för ett område som kallas cellterapi där man tar ut T-celler från en cancersjuk och manipulerar dem så att de blir målstyrda för att attackera cancern, därefter stoppas de tillbaka in i patienten. Den här metoden fungerar framförallt inom blodcancer, alltså inte vid solida tumörer som vid bröstcancer eller prostatacancer.”
“Cellterapi har visat på extremt stark effekt, nästan för stark, men man håller på att balansera effekten. Utmaningen med cellterapi är dock att det är logistiskt svårt och kostsamt, varför man nu försöker hitta vägar med donatorer för att underlätta processen och göra den mer tidseffektiv.”
En metod som kopplar till cellterapi men som inte kräver att behandlingen sker utanför kroppen lyfter Astrid upp som ett annat intressant spår.
“Man har kommit på att man kan skicka in en antikropp som har två armar – en som binder cellerna som man vill använda för att behandla cancern, en annan som binder tumören. Inom detta område tycker vi oss se att det händer intressanta saker och det faktum att man genom behandlingen kan attackera solida tumörer är extra intressant.”
Astrid och Ellinor säger att alla de stora läkemedelsbolagen, med undantag från Novo Nordisk, har projekt inom cancer och det är också bland dessa bolag som merparten av fondens investeringar görs. Att ha en viss del av portföljen i mindre forskningsbolag inom cancer kan dock ge en högre potential vid studieframgångar samtidigt som det ger exponering mot potentiella uppköpsobjekt, naturligtvis till högre risk.
“Cancerområdet ger upphov till förvärv då de stora bolagen har finansiella muskler att köpa små aktörer med lovande forskning. Samtidigt har oron för regulatoriska begränsningar att göra större affärer avtagit i och med att konkurrensmyndigheten nyligen godkänt en kontroversiell storaffär mellan Amgen och Horizon. Det bäddar för fler affärer framgent”, säger Ellinor.
När det gäller lovande cancerforskning bland de större bolagen lyfter förvaltarna upp AstraZeneca som en av de klarast lysande stjärnorna. Bolaget förväntas redovisa ytterligare resultat från en pågående fas tre studie inom lungcancer i samband med den stora onkologikonferensen ESMO i oktober.
“AstraZeneca har gett en hint om studieresultat från ett så kallat antikroppskonjugat, det vill säga ett läkemedel som målstyr traditionell behandling med cytostatika för att på ett mer effektivt sätt angripa cancern och bespara frisk vävnad. Det är en grupp läkemedel som visar särskilt lovande resultat och som kan få stor betydelse för cancerbehandling framåt.”
Astrid och Ellinor tycker att det finns anledning att vara positiv till framgångarna inom cancerbehandling och anser sig hitta många intressanta investeringar för framtiden. Utmaningen ligger i att förstå vad som kan översättas från forskning till effektiva läkemedel.
“Sett över de senaste tio åren har överlevnaden för cancerpatienter ökat dramatiskt inom flera olika cancerformer och vi tror att den trenden kommer att fortsätta. Utmaningen för oss som förvaltare är att urskilja vilka projekt som ser lovande ut i tidig forskning och vilka som kan gå hela vägen och bli storsäljande läkemedel. I det sammanhanget fyller återkommande diskussioner med vårt vetenskapliga råd en central betydelse.”