Slagläge för småbolag efter period av kräftgång
Stigande räntor, oro för konjunkturutvecklingen och högre avkastningskrav från investerare har skapat en giftig cocktail för börsens småbolag. Som ett resultat har kursutvecklingen halkat efter storbolagens under senare tid. Humle Fonders småbolagsförvaltare Petter Löfqvist menar dock att småbolagen står inför en period med relativt stark avkastning.
Det har varit en tuff period för börsens småbolag. 2022 blev ett osedvanligt dåligt år för nordiska “small caps” och även under 2023 har nordiska småbolag halkat efter.
Kraftigt höjda räntor, en minskad riskvilja hos investerare samt en stigande oro för konjunkturutvecklingen är faktorer som alla bidragit till utvecklingen. Därtill kan läggas en kraftigt försvagad krona som i högre utsträckning missgynnar de mindre bolagen.
”Det har varit lite av en perfekt storm för småbolagen. Framförallt rena tillväxtbolag som tar stryk när räntorna stiger och osäkerheten ökar. Rapporterna under året vittnar om en något svagare underliggande utveckling generellt, men jämförelsetalen har också varit utmanande för de bolag som fick en boost under pandemin”, förklarar Petter Löfqvist som förvaltar Humle Småbolagsfond – en fond med fokus på nordiska småbolag.
Enligt Petter finns det ingen anledning att tro att det historiska mönstret för småbolagen, med betydligt bättre kursutveckling än börsens stora bolag, är på väg att brytas. Samtidigt har han gjort vissa justeringar i portföljen för att hantera en mer osäker miljö.
”Vi har justerat svansarna i portföljen, det vill säga tagit bort en del av de rena tillväxtbolagen som har vinsterna längre fram i framtiden. Vårt fokus på kvalitativa tillväxtbolag är dock intakt men vi har mer aktivt tittat på bolagens skuldsättning, framförallt inom räntekänsliga sektorer som fastighet”, förklarar Petter.
Petters förvaltningsmodell bygger på att hitta kvalitativa tillväxtbolag till attraktiva värderingar, vilket han betonar är betydligt lättare nu än innan börsnedgången 2022.
”Värderingarna har kommit ned betydligt på många håll och det brukar vara i dessa miljöer som vi gör våra bästa investeringar, men det gäller att fokusera på bolag med kvalitet som växer organiskt för att inte hamna för långt ut på riskskalan. Det är svårare idag än för bara ett år sedan att använda balansräkningen för att förvärva sig till tillväxt”, säger han.
Bland bolag som förvaltaren ser som särskilt intressanta nämns bioteknikbolaget Biotage och programvaruföretaget Vitec.
“Biotage har drabbats av en rad motvindar samtidigt, covid-dopad försäljning under 2020 som medfört svåra jämförelsetal, en slutkundsmarknad som knakar lite i fogarna och en nedgång i investeringsvilja på grund av strypt tillgång till kapital från distributörsledet. Vår syn är att dessa effekter inte är cykliska och att bolaget har goda förutsättningar att komma tillbaka.”
“Vitec är ett extremt dyrt bolag men också med extrem kvalitet, senaste rapporten missade förväntningarna något, men en initial kursnedgång har snabbt hämtats tillbaka och marknaden verkar se till det långa caset som jag bedömer är fortsatt starkt för bolaget.”
Petter menar att framtiden ser ljus ut för de nordiska småbolagen och ser en större uppgång i korten när investerarkollektivet börjar se ett slut på räntehöjningscykeln.
”Börsen tittar alltid bortom den nära horisonten och har under en längre period diskonterat stigande räntor. När vi nu tycks nått en platå vad gäller räntehöjningar kommer fokus istället ligga på bolagens vinsttillväxt, då flyttas återigen fokus till de mindre bolagen. Givet de nedtryckta värderingarna tycker jag småbolagscaset ser intressant ut, inte minst i Sverige där en svagare krona tryckt ner kurserna ytterligare.”