Länsförsäkringar: Unga har en dyster syn på det ekonomiska läget

Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det är en dyster bild av det ekonomiska läget som tornar upp sig i Länsförsäkringars Ungdomsindikator.

Synen på det ekonomiska läget har visserligen förbättrats, men – stämningsläget är fortsatt på mycket svaga nivåer vid en historisk jämförelse. I Ungdomsindikatorn deltar unga mellan 18 och 24 år.

– Uppgången är glädjande men den sammantagna bilden bland unga är att de har det mycket tufft just nu, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Det som gjorde att Ungdomsindikatorn steg något tredje kvartalet var ungdomarnas förhoppningar om den egna ekonomin. 36 procent av respondenterna tror att den egna ekonomin kommer bli bättre om ett år jämfört med 13 procentenheter som tror det motsatta.

– Det är såklart glädjande att Ungdomsindikatorn stiger, men det är endast marginellt och den allmänna bilden bland unga är i dag dyster, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Fler än tidigare är pessimistiska när det gäller synen på det ekonomiska läget i Sverige. Respondenterna anser ändå att landets ekonomi är starkare idag än för ett år sedan. Men hoppet om framtiden är på låga nivåer.

– Unga är i allmänhet dystra kring det ekonomiska läget, och i detta sammanhang är man särskilt pessimistiska gällande sin privata ekonomi i förhållande till Sveriges övergripande ekonomi. Det är onekligen så att de senaste 1,5 årens sämre tider satt djupa spår i ungas egna ekonomier, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

45 procent tror att arbetslösheten i Sverige kommer att öka det närmaste året, jämfört med 12 procent som tror på det motsatta.

Gällande risken att själv bli arbetslös är det 19 procent som anser att risken ökat. 27 procent tror att risken minskat.

– Arbetsmarknaden har stått emot väl givet de sämre tider som vi haft det senaste året. Men mycket pekar på att arbetslösheten ska öka och det avspeglas väl i hur de unga ser på situationen. Resultaten är såklart dåliga för de unga eftersom de har en svagare ställning på arbetsmarknaden och riskerar att bli av med jobbet allra först eller inte komma in alls, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Intresset för att spara håller i sig bland unga, även om det finns en tydlig trend om att fler drar ned på sitt sparande.

Ungdomsindikatorn tas fram av Länsförsäkringar och publiceras fyra gånger per år, i början av oktober, januari, april och juli.

11 oktober, 2023
Gunnar Loxdal