Länsförsäkringar: Nu måste vi alla ta vårt ansvar för klimatet
Under veckan inleddes FN:s klimatmöte COP28 i Dubai. I en kommentar till klimatmötet påpekar Martin Hedberg, meteorolog och naturskadespecialist på LFAB, att alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till.
I dag är världen inte i närheten av att klara Parisavtalets mål om att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, och även 2-gradersnivån är i farozonen. I år ska ländernas klimatarbete inom Parisavtalet utvärderas för första gången.
Martin Hedberg understryker att ansvaret vilar tungt på den rika delen av världen, i synnerhet de oljeproducerande nationerna, när det gäller att vidta åtgärder för att fasa ut och upphöra med produktion och användning av fossilt kol:
— Klimatförändringarnas effekter är tydligare än någonsin och trots löften och mål går utvecklingen åt helt fel håll. Vi står idag vid mer än 1,2 graders uppvärmning och trenden är tydlig. Det blir varmare och konsekvenserna blir alltmer omfattande. Alla länder, företag och människor berörs och det gäller givetvis även försäkring och kapitalförvaltning
— Vi spelar inte bara med vår nutid och framtid utan även med båten vi alla sitter i, naturen. Bank- och försäkringsbranschen har en viktig roll och vi behöver fortsätta att kraftigt reducera både vår egen och våra kunders påverkan på klimat och ekosystem men även anpassa oss till de förändringar som ligger latenta i redan gjorda utsläpp. Alla måste göra sin del för klimatet oavsett vad COP28 kommer fram till.
Många hoppas givetvis att världens länder ska komma överens om processer för att minska användningen av fossila bränslen så att Parisavtalet kan uppfyllas.
— Att vi inte är i närheten av att nå målet resulterar i katastrofala följder. Förutom extremväder som omfattande värmeböljor, skyfall och stormar så visar aktuell forskning att vi redan vid 1,5 graders uppvärmning riskerar att ha passerat flera så kallade ”tipping points”, till exempel ostoppbar avsmältning av Grönlands glaciärer, förlust av merparten av korallreven, tinande tundra, AMOC (”Golfströmmen”) med mera, säger Martin Hedberg.
COP28 är tänkt att pågå under två veckor, då statsöverhuvuden, ministrar, forskare, miljöexperter och frivilligorganisationer samlas för att diskutera klimat- och miljöfrågor. De huvudsakliga frågorna rör klimatanpassning, en global översyn av ländernas klimatarbete och finansiering — och framför allt en utfasning av fossila bränslen, som världens länder ännu inte har enats om.