Folksam lanserar sparprogram på totalt 750 miljoner kronor
Folksam har lanserat ett nytt omfattande program för att minska drifts- och skadekostnaderna, med målet att sänka driftskostnaderna med 750 miljoner kronor till utgången av 2026. Det framgår i anslutning till Folksams delårsöversikt på torsdagsmorgonen. Av delårsöversikten framgår också bland annat att totalkostnadsprocenten i Folksam Sak har ökat till 110,9 procent.
Folksam presenterade på torsdagsmorgonen sin delårsöversikt över första halvåret.
Folksams finansiella ställning beskrivs som mycket stark. Solvensgraden i moderföretaget Folksam Liv uppgick till 199 procent och konsolideringsgraden i moderföretaget Folksam Sak uppgick till 187 procent.
Under det första halvåret ökade Folksamgruppens totala förvaltade kapital till rekordnivån 891 miljarder kronor, en uppgång med 12 procent från motsvarande period föregående år.
— De senaste åren har vi arbetat med att höja den förväntade avkastningen samtidigt som vi ska ha en bra riskspridning. Detta har inneburit att vi ökat vår kreditexponering inom räntebärande tillgångar via såväl företagsobligationer som lån. Vi har samtidigt investerat i projektering av fossilfri energi som sol och vind och fortsatt genomföra fastighetsförvärv inom områden som vi långsiktigt ser positivt på. För alla delar i portföljen har vi infriat de delmål som vi har satt upp inom ramen för den internationella nettonollalliansen som Folksamgruppen var med och grundade, säger Marcus Blomberg, chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Folksamgruppen, i en kommentar.
Första halvåret uppgick den totala premievolymen för bolagen i Folksamgruppen till drygt 42 miljarder kronor, en ökning med knappt 8 procent från motsvarande period föregående år.
Samtidigt som det alltså går att notera ljusglimtar för Folksamgruppen, finns det andra nyckeltal som ser mindre positiva ut. Något som sticker ut är att totalkostnadsprocenten i Folksam Sak har ökat till hela 110,9 procent, framförallt på grund av stigande skadekostnader. De stigande kostnaderna ska nu motverkas, bland annat genom besparingar och ökad digitalisering.
Folksam meddelar därför i delårsöversikten att man under våren lanserat ett omfattande program för att minska drifts- och skadekostnaderna. Avsikten är att fokusera på ett antal större affärs- och infrastrukturförflyttningar med syfte att möjliggöra ökad digitalisering och kundnytta.
— De närmaste åren behöver vi göra stora investeringar för att förbättra och digitalisera kunderbjudandet samtidigt som många kunder blir mer priskänsliga. För att kombinera stora framtidssatsningar med attraktiva premienivåer behöver vi därför sänka våra nuvarande drifts- och skadekostnader. Vår målsättning är att sänka driftskostnaderna med 750 miljoner kronor till utgången av 2026. Samtidigt finns det också potential att sänka de årliga skadekostnaderna vilket också kommer att gynna våra kunder, säger Folksams VD och koncernchef Ylva Wessén i sin kommentar.
Av delårsöversikten framgår att projektet för att minska kostnaderna hittills bland annat har bestått i att Folksams koncernledning under våren har tillsatt arbetsgrupper som utvecklar konkreta förslag på besparingsåtgärder. De närmaste åren kommer det även att göras stora investeringar för att förbättra och digitalisera kunderbjudandet.
Nedan framgår några av nyckeltalen ur delårsöversikten.
Combined ratio i Folksam Sak ökade till 110,9 procent
I Folksam Sak-koncernen ökade premieintäkten med 7 procent i relation till motsvarande period 2023, till 8,4 miljarder kronor varav 7,7 miljarder kronor avser moderbolaget Folksam Sak.
Combined ratio för Folksam Sak steg under första halvåret till 110,9 procent jämfört med 109,8 procent första halvåret 2023. Huvudförklaringen är att skadekostnadsprocenten har ökat till 96,2 procent från 93,3 procent första halvåret 2023. Ökningen av skadekostnaderna beror enligt Folksam på extremväder och höga försäkringsersättningar. Det försäkringstekniska resultatet i Folksam Sak försämrades under första halvåret till -655 miljoner kronor jämfört med -570 miljoner kronor första halvåret 2023. Tack vare god kapitalavkastning har resultatet före bokslutsdispositioner och skatt dock ökat till 788 miljoner kronor jämfört med 610 miljoner kronor första halvåret 2023. Totalavkastningen på tillgångarna uppgick till 3,0 procent under halvåret.
I dotterbolaget Tre Kronor steg totalkostnadsprocenten under första halvåret till 107,4 (98,9) procent. Det försäkringstekniska resultatet i Tre Kronor minskade till -44 (13) miljoner kronor och resultatet före bokslutsdispositioner och skatt sjönk till 1 (39) miljoner kronor.
Livförsäkring: Premievolymen ökade till 34,0 miljarder kronor
För Folksam Liv-gruppen som helhet ökade premievolymen med 7,7 procent till 34,0 (31,6) miljarder kronor. Det förvaltade kapitalet ökade till 564 miljarder kronor, och därutöver 271 miljarder kronor i fondförsäkringstillgångar.
I moderbolaget Folksam Liv minskade premievolymen med 13 procent till 3,2 miljarder kronor. Totalavkastningen i Folksam Liv uppgick till 5,2 procent. De fem senaste åren, 2019-2023, har den årliga genomsnittliga totalavkastningen för Folksam Liv varit 5,5 procent och den senaste tioårsperioden 5,7 procent per år i genomsnitt.
Premievolymen i Folksam Tjänstepension ökade med 7,7 procent till 3,5 miljarder kronor. Den högre premieinkomsten drevs framför allt av inflyttat kapital som ökade med 17 procent. Totalavkastningen uppgick till 5,7 procent.
KPA Tjänstepensionsförsäkring ökade premievolymen med 14 procent till 17,4 miljarder kronor. Ökningen beror dels på det nya pensionsavtalet AKAP-KR som har högre pensionsavsättningar än tidigare, dels på att KPA Tjänstepension införlivats i KPA Tjänstepensionsförsäkring. Totalavkastningen i KPA Tjänstepensionsförsäkring uppgick till 5,5 procent. De senaste tio åren 2014–2023 har den årliga genomsnittliga totalavkastningen uppgått till 5,6 procent.
Camilla Larsson, VD för KPA Pension, säger så här i sin kommentar till delårsöversikten:
– Även i år har vi förbättrat vårt resultat och ökat premieinkomsten, delvis till följd av det nya pensionsavtalet AKAP-KR där bland annat pensionsavsättningen höjts. Vi börjar nu se att vårt långsiktiga arbete med att utveckla förvalsprodukten bidrar till en ännu bättre avkastning för våra kunder. Vi har fortsatt att investera i gröna kommunobligationer och är, enligt en återkommande kundundersökning, det pensionsbolag som är bäst på hållbarhet.
I Folksam LO Pension steg premievolymen med 8,8 procent till 7,8 miljarder kronor. Ökningen förklaras främst av att avtalsområde SAF-LO har övergått från årsvis till månadsvis förmedling av premier. Den genomsnittliga totalavkastningen för spararna uppgick till 10,7 procent under halvåret.
— Under årets första sex månader har Folksam LO Pension fortsatt leverera bra avkastning och ytterligare stärkt sin finansiella ställning vilket är glädjande. Att våra kunder ska få en så bra pension som möjligt efter ett långt yrkesliv är anledningen till att vi existerar och därför är det väldigt positivt att vår avkastning fortsätter att öka under perioden, säger Folksam LO Pensions VD Christoffer Jönsson i en kommentar.
Folksam nu fullt ut ansluten till Fullmaktskollen digitalt
Fullmaktskollen informerade på torsdagsmorgonen om att Folksam från och med augusti 2024 är fullt ut ansluten digitalt till Fullmaktskollen, även när man tar emot och granskar fullmakter.
– Vi är mycket glada att Folksam nu är fullt ut digitalt ansluten då det möjliggör snabb information till fullmaktshavare om eventuellt försäkringsengagemang hos dem, säger Camilla Algeroth von Thiele, VD för Fullmaktskollen i Sverige AB, i en kommentar.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av delårsöversikten.