Så ska Folksamgruppen dra ned på sina kostnader framöver
Just nu genomförs ett projekt för att minska yta som Folksam använder vid huvudkontoret i Skanstull, för att kunna frigöra lokaler som går att hyra ut till externa hyresgäster. Det är ett av de arbeten som Folksam genomför för att dra ned på kostnaderna, berättar VD och koncernchef Ylva Wessén. Andra åtgärder är villkorsjusteringar, att se över processerna för skadereglering och rutiner för riskurval och prissättning.
På torsdagsmorgonen presenterade Folksam sin delårsöversikt för första halvåret.
Av den framgår bland annat att bolag i koncernen överlag är finansiellt stabila och att kapitalavkastningen har varit positiv i samtliga bolag.
Samtidigt finns uppenbara utmaningar i gruppen.
Skadeförsäkringsrörelsen i Folksam Sak hade en totalkostnadsprocent första halvåret på 110,9 procent, framförallt till följd av stigande skadekostnader.
Folksam har nu inlett ett omfattande sparprogram som siktar på årliga kostnadsbesparingar på 750 miljoner kronor, samtidigt som man har som ambition att satsa på att förbättra it-infrastrukturen för att åstadkomma mer digitalisering.
Sak & Liv har talat med VD och koncernchef Ylva Wessén, CFO Malin Ohlsson-Leijon och Chef Kapitalförvaltning och hållbarhet Marcus Blomberg.
Vad går att säga allmänt om första halvåret i år?
— Vi har under första halvåret levererat en god och trygg avkastning till våra kunder och vi har finansiellt starka bolag i koncernen som har gett kunderna god återbäring, säger Ylva Wessén.
När det gäller avkastningen har Folksam under senare tid ökat den förväntade avkastningen genom att justera tillgångsallokeringen. Marcus Blomberg — går det att säga mer om hur detta har skett?
— Det vi har gjort är att öka den förväntade avkastning genom att öka andelen aktier och även andra tillgångar med högre förväntad avkastning. Vi har ökat inom fastigheter, vi har gjort fler investeringar inom infrastruktur. Inom räntebärande bygger vid upp en portfölj med företagsobligationer. Arbetet med att öka den förväntade avkastningen har kommit en bra bit på väg, men vi kan fortsätta på den linjen. På aktiesidan skulle jag säga att vi har en rimlig nivå. På fastighetssidan kommer vi även fortsättningsvis att vara en köpare. Till viss del beror det på att vi vill ha en bra riskspridning. Samtidigt har vi också stora inflöden, och bara för att behålla andelen fastigheter i våra placeringar förväntar vi oss att vara en köpare av fastigheter — och att på sikt även kunna öka andelen någon. Även infrastruktur är intressant — och då gärna verksamheter som på sikt som kan stödja den gröna omställningen. På kreditsidan räknar vi också med att öka andelen.
Folksam Livs placeringar per den 30 juni utgjordes av 30 procent aktier, 45 procent räntebärande värdepapper, 9 procent alternativa investeringar, 9 procent fastigheter och 7 procent bolagsstrategiska innehav. Det senaste halvåret är det framförallt aktier och bolagsstrategiska innehav som har haft en stark utveckling, med en avkastning på 14,2 procent respektive 14,7 procent.
Detta är de långsiktiga planerna. Går det också att säga något om hur ni ser på finansmarknaderna på kort sikt?
— Först ska jag säga att vi jobbar väldigt långsiktigt i våra placeringar. Men vi kan se vissa risker på kort sikt. På räntemarknaden går det att se att det finns höga förväntningar på att centralbankerna ska sänka räntor i närtid. Det finns det en viss risk för bakslag om centralbankerna inte levererar på alla de räntesänkningar som har prissatts. Aktiemarknaderna skiljer sig lite grand. Om vi ser på USA och techbolagen där så sticker värderingen ut i ett historiskt perspektiv. De uppvisar bra resultat — men det går också att se risker, säger Marcus Blomberg.
Nu består ju ett försäkringsbolag inte enbart av kapitalförvaltning, grunden är ju försäkringsrörelsen. När det gäller försäkringsverksamheten är det kanske framförallt två saker som kan finnas skäl att uppmärksamma: Att skadeförsäkringsrörelsen har en så pass hög totalkostnadsprocent som 110,9 procent, och att Folksam nu drar igång ett omfattande besparings- och digitaliseringsprogram. Om vi börjar med skadekostnaderna — hur ska ni göra för att få ned dem?
Malin Ohlsson-Leijon:
—En stor del av skadekostnadsökningen är driven av extremväder under första kvartalet i år. Vi ser även en ökning inom andra områden som personbil och inom djuraffären. Övergripande beskrivet vill vi få en ännu bättre kontroll över våra skadeprocesser som till exempel att styra till utvalda leverantörer för att få ner skadekostnaderna. Här har vi redan börjat se effekter inom området glasskador. Till det kommer villkorsjusteringar, processerna för skadereglering, teckningsrutiner när det gäller med riskurval, pris- och tariffsättning, Vi ska helt enkelt bli lite bättre i alla grenar.
110,9 procent — när hade Folksam senast en totalkostnadsprocent på den nivån?
Ylva Wessén:
— Det kan jag inte säga, men det är helt klart en nivå som vi inte är nöjda med. Sedan måste sägas att det totala resultat efter kapitalavkastningen ändå är positivt. Men vi vill ha en försäkringsrörelse som bär sig själv, det är utgångspunkten.
Går det att säga vad ni tror att de åtgärder ni har vidtagit nu kan leda fram till för nivå på totalkostnadsprocenten för helåret?
Malin Ohlsson-Leijon:
— Vi brukar inte göra förutsägelser av det slaget, så jag vill lämna det osagt. Men vi kommer successivt att se en förbättring och strävar efter att ha en totalkostnadsprocent på 97. Folksam som är en ömsesidig verksamhet kan inte jämföras med andra mer kommersiellt inriktade bolag som ligger ännu lägre än så.
Det är mycket tal i delårsöversikten om utveckling av it-infrastruktur och digitalisering. Hur mycket investeringar kan det behövas i it-infrastrukturen framöver? Går det att ge någon konkret siffra?
Ylva Wessén:
— I dagsläget gör vi inte det, men det kommer helt klart att krävas investeringar. Vi har under våren tittat på potentialen i att sänka driftskostnaderna och skadekostnaderna, och just nu är vi mitt i steget. Det som kommer att ske härnäst är att lägga in de tänkta förändringarna i affärsplanerna för 2025.
Även om ni är mitt uppe i planeringen — går det att säga något redan nu om vilka verksamheter som kan komma att beröras mest av de planerade besparingarna?
— Jag kan berätta att vi har ett kontorsprojekt på huvudkontoret i Skanstull, där vi just nu håller på att minska den yta som Folksam sitter på för att frigöra lokaler som går att hyra ut. Man i övrigt vill jag intre gå händelserna i förväg.
Besparingar på nivån 750 miljoner kronor går väl knappast att genomföra utan att bemanningen påverkas. Hur många anställda har Folksam framöver, när besparingsprogrammet ska ha slagit igenom fullt ut?
— Det går inte att säga någon siffra. Men att vi kommer att vara färre, det utgår jag ifrån.
Avslutningsvis — vad är det roligaste med att genomföra den här typen av it-infrastrukturinvesteringar och besparingsprogram?
— Det är att kundnyttan ökar. Kunderna kommer att ha lättare att möta oss genom olika digitala kanaler och det känns väldigt roligt, säger Ylva Wessén.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av Folksams delårsöversikt.