Folksam efterlyser fler åtgärder för att förebygga klimatskador
Det saknas satsningar på att förebygga klimatskador av den typ som just nu drabbar stora delar av Centraleuropa, påpekar Folksams chefsekonom Marcus Svedberg i en kommentar till regeringens budgetproposition.
Marcus Svedberg påpekaer att Folksams klimatrelaterade skadekostnader har mer än fördubblats de senaste 30 åren.
— Klimathoten är välkända, och riskerna med otillräckliga förebyggande åtgärder är betydande. Det krävs investeringar inom exempelvis kommunernas V/A anläggningar, men även exempelvis vallar, översvämningszoner och ökad växtlighet i tätorter. Men det handlar inte bara om förebyggande utan även om att hålla Sveriges löften om att minska koldioxidutsläpp. En ambitiös klimatomställning kan även öka produktivitet, konkurrenskraft och skapa jobb och även ge bra riskjusterad avkastning på pensionssparande, säger Marcus Svedberg i sin kommentar.
Han påpekar också att även om den föreslagna skattesänkningen för pensionärer är ett välkommet tillskott, så räcker det inte för att kompensera för den minskade köpkraften som inflationen och urholkningen av den allmänna pensionen lett till.
— För en hållbar och långsiktig lösning på problemen i det allmänna pensionssystemet behövs andra åtgärder. En höjd pensionsrätt, en pensionsgas som fördelar överskottet i pensionssystemet och en modernisering av garantipensionen, som Folksam har föreslagit, skulle höja pensionerna med mellan 1 000 – 2 300 kronor per månad före skatt och kommunernas skattekraft skulle höjas, heter det i Marcus Svedbergs kommentar.
Marcus Svedbergs lyfter också fram att beslutet att stimulera sparande genom sänkt skatt på kapitalförsäkringar och investeringssparkonton är ett välkommet steg i rätt riktning, men att det därutöver skulle behövas ytterligare skattestimulanser för att öka pensionssparandet.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av budgetpropositionen och här höständringsbudgeten.