Gjensidige: Så många svenskar rengör aldrig sin spisfläkt

• Spisen — den vanligaste brandfällan i hemmet. En dåligt rengjord spisfläkt riskerar att orsaka brand i hemmet som snabbt kan sprida sig.
Spisen är den vanligaste brandfällan i hemmet, och ett sätt att minska risken för brand är att rengöra spisfläkten regelbundet. Men så många som 11 procent av svenskarna rengör aldrig sin spisfläkt, visar en ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Gjensidige i Sverige.
Undersökningen bygger på intervjuer med drygt 1 000 svenskar som svarat på frågor inom olika områden med koppling till försäkring.
Enligt undersökningen rengör 2 procent av svenskarna sin fläkt varannan vecka eller oftare. 19 procent anger att de rengör spisfläkten en gång per månad, 40 procent en gång per halvår och 28 procent en gång per år.

• Markus Ljungblad
— Spisfläkten fyller flera viktiga funktioner under matlagningen. Den hjälper till att leda ut matos och fukt från spisen och den tar hand om matfett som annars sätter sig på ytorna kring spisen. Men fläkten fungerar inte som den ska om filtret kloggas igen av matfett och smuts som samlats över tid. Om olyckan skulle vara framme och det börjar brinna kan branden då snabbt förvärras. I värsta fall kan elden sprida sig via fläktkanalen till andra delar av huset och då riskera en större brand än det hade blivit om fläkten var ren, säger Gjensidiges skadechef i Sverige Markus Ljungblad i en kommentar.
Markus Ljungblad menar att det är förvånande att så många som 11 procent aldrig rengör sin spisfläkt.
— Det förvånar mig att det är så pass många som aldrig någonsin rengör fläkten vid spisen. Vi rekommenderar att man gör rent spisfläkten i varje fall en gång i halvåret och gärna oftare än så. Exakt hur ofta den behöver rengöras beror på hur mycket man använder den och på hur mycket fet mat man lagar, för det är fettet som riskerar att klogga igen filtret. När du gör rent fläkten är det viktigt att filtret blir helt rent. Om det är svårt att få det helt rent så kan det vara ett tecken på att det börjar bli gammalt och att det är dags att byta ut det, säger Markus Ljungblad.
Gjensidige pekar också på andra åtgärder som kan förebygga brand i köket.
— Det viktigaste är att aldrig någonsin lämna hemmet om man har mat på spisen, även om det bara är för en kort stund och att inte låta sig distraheras av annat så att man riskerar att glömma maten på spisen. Bortglömd mat är nämligen den allra vanligaste orsaken till brand i hemmet. Det är också smart att hålla ytorna kring spisen fria från alltför många saker eftersom de lätt kan ramla ner på plattorna och då starta en brand, säger Markus Ljungblad.