Ragnhild Lindegren: Sprängdåd sätter tryggheten i gungning

• ”Det är vid händelser som sprängningarna, som ingen kan skydda sig mot, som vi spelar en nyckelroll i att skapa trygghet och ge stöd åt de som drabbats”, säger Ragnhild Lindegren.
Fler försäkringstagare än någonsin tidigare har drabbats av att vakna mitt i natten av kraftiga detonationer och fått se sina hem förvandlas till spillror — ett resultat av den våg av sprängattentat som har drabbats vårt land under året. ”Det är vid händelser som sprängningarna, som ingen kan skydda sig mot, som vi spelar en nyckelroll i att skapa trygghet och ge stöd åt de som drabbats.”, säger skadedirektör Ragnhild Lindegren på Folksam i en krönika inför nätverksträffen den 13 mars med temat ”Så vinner försäkringsbolagen på skadeförebyggande arbete” där hon är en av paneldeltagarna.
Här anmäler du dig till AW / nätverksträff den 13 mars!
Året har knappt börjat, men redan har vi sett en våg av sprängningar runtom i landet.
Nästan varje dag vaknar vi upp till att något nytt och fruktansvärt har inträffat.
Det berör inte bara våra kunder, mina medarbetare och mig utan det påverkar också hela samhället när tryggheten sätts i gungning.
2023 var ett så kallat rekordår för sprängningsskador även om vi sett den här utvecklingen sedan 2019. Det har fått oss på Folksam att börja följa och sätta helt nya etiketter på vilka typer av skador vi får in och behöver hantera.
2024 var ett betydligt lugnare år på den fronten, kunde vi se en trend?
Tyvärr inte.
Hittills under 2025 har mina medarbetare tagit emot ett stort antal skadeanmälningar kopplat just till explosionsskador. De senaste åren har vårt samhälle drabbats av detta, människor har evakuerats, flera personer har förts till sjukhus och en ung kvinna har avlidit.
Grundtanken med en försäkring är att den ska skydda människor från det som händer sällan och det som inte går att förutse eller förebygga så att människor ska kunna leva ett liv präglat av trygghet snarare än rädsla.
Idag förknippas försäkringar också i stor utsträckning med hjälp vid stenskott, spruckna mobilskärmar och sönderfrusna spabad. Det är såklart inte fel att vi försäkringsbolag erbjuder skydd mot det, men det kan nog inte ses som totalt oförutsedda händelser i dagens samhälle.
Det är vid händelser som sprängningarna, som ingen kan skydda sig mot, som vi spelar en nyckelroll i att skapa trygghet och ge stöd åt de som drabbats.
Jag har pratat med några av våra kunder som helt oskyldigt drabbats av kraftiga detonationer i sina hem. Det kan vara villor, radhus eller lägenhetshus. Det handlar om omfattande skador på fasader, bärande konstruktioner och urblåsta fönster. En del hus har blivit ordentligt brandhärjade, andra totalförstörs.
De berättar om den fruktansvärda upplevelse det innebär att vakna mitt i natten av kraftiga detonationer och har fått se sina hem bli till spillror. De har rusat upp för att rädda sina barn och funnit dem i ett hav av glassplitter. Deras förr så trygga hem, förvandlas till en skräckfilm på bara några sekunder.
Jag känner mig förfärad över allt det otäcka som händer. Men mitt i allt det fasansfulla känns det fint att jobba på ett företag, i en bransch som gör skillnad. Just nu hjälper vi människor som drabbats av den senaste tidens våldsamma explosioner.
De som drabbats har det naturligtvis oerhört tufft, våra medarbetare vittnar om människor som känner oro, är chockade, upprörda och ledsna – vissa känner också en stor rädsla att flytta hem igen.
Våra erfarna och trygga medarbetare finns närvarande med stöd och vägledning genom hela skaderegleringen. Vi ser till att kunderna snabbt och smidigt får ett ersättningsboende, erbjuds krisstöd och får hjälp med att återuppbygga sina hem och trygghetskänslan igen.
De här människorna är brottsoffer, de har varit med om något de aldrig ens kunde föreställa sig. Vår roll är att finnas där som ett stöd för dem, inte bara i egenskap av skadereglerare, utan också, och kanske ännu viktigare, som medmänniskor.
Här anmäler du dig till AW / nätverksträff den 13 mars!
Ragnhild Lindegren
Skadedirektör på Folksam
Nätverksträffen den 13 mars äger rum på Magnus Ladulåsgatan 63B på Södermalm i Stockholm. Värd för träffen är HELP Försäkring. Artikeln har tidigare varit publicerad på Insurance Evolutions hemsida. Insurance Evolution är ett samarbete mellan Sak & Liv och Försäkringsplatsen.