Haverikommissionen: Därför uppstod branden vid Liseberg

• Brister i arbetsmiljöarbetet. Enligt haverikommissionens slutrapport bidrog brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet till att svetsarbetet med omledningsrören vid vattenrutschkanorna utfördes utan tillräckliga förutsättningar.
Det fanns brister i efterlevnaden, kontrollen och uppföljningen av fastställda processer, regler och rutiner på byggarbetsplatsen för Oceana — vilket ledde till att riskerna inte hanterades. Det konstaterar haverikommissionens i sin rapport efter den tragiska branden vid Liseberg förra året.
Det var på morgonen den 12 februari 2024 som branden startade i en av vattenrutschkanorna på den blivande vattenvärlden Liseberg Oceana. Eldsvådan uppstod när ett arbetslag arbetade med att sammanfoga omledningsrör i plast under en av vattenrutschkanorna med en metod som kallas elmuffsvetsning. Branden spred sig snabbt och en brandgasexplosion inträffade som medförde stora skador. En person omkom och flera skadades lindrigt.
På torsdagen lade Statens haverikommission fram sin slutrapport om branden. Utredningen visar att branden sannolikt startade till följd av brister i montaget av rören vilket medförde överhettning vid svetsningen och att rören fattade eld.
Enligt utredningen fanns också brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet på byggarbetsplatsen. Utredningen pekar på att dessa brister medförde att arbetet med omledningsrören utfördes utan
tillräckliga förutsättningar. Kommissionen har noterat brister i kunskaper om riskerna med arbetet, utförandet och planeringen. Brandriskerna förknippade med arbetet identifierades och hanterades därför inte, konstaterar haverikommissionen.
Statens haverikommission har nu lämnat rekommendationer till Liseberg som byggherre, NCC som totalentreprenör och till företaget WhiteWater, i syfte att stärka efterlevnaden, kontrollen och uppföljningen av regler och att stärka det systematiska arbetsmiljöarbetet för att utveckla säkerhetskulturen på byggarbetsplatsen. Man har också rekommenderat Arbetsmiljöverket att i sin tillsyn på byggarbetsplatser öka sitt fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet och andra frågor som relaterar till en god säkerhetskultur. Arbetsmiljöverket rekommenderas även att inom ramen för sitt arbete med produktsäkerhet och marknadskontroll vidta åtgärder för att stärka säkerheten vid användning av elmuffsvetsaggregat.
Lisebergskoncernen säger i en kommentar att rapporten är noggrann och väl underbyggd med viktiga lärdomar för alla involverade parter.
— Liseberg har stort förtroende för Haverikommissionens arbete och deras kompetens och vi har gjort vårt yttersta för att bistå dem under utredningens gång. Liseberg tar säkerhetsrekommendationerna på stort allvar och vi är tacksamma för alla iakttagelser som inte bara gör oss utan hela branschen bättre. Vi måste alla lära oss av branden. Annars blir den extra meningslös. Det är syftet med rapporten, att göra oss alla – byggherrar, entreprenörer och leverantörer – bättre och säkerställa att något liknande inte händer igen, säger Lisebergskoncernens VD Andreas Andersen i sin kommentar.
Enligt Lisebergskoncernen har de säkerhetsrekommendationer som Haverikommissionen lägger fram i sin slutrapport till stor del redan införlivats i organisationen. Liseberg avser också att i rollen som byggherre kontinuerligt att fortsätta att arbeta för att ytterligare stärka interna processer och rutiner för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ansvarsfrågan hanteras av åklagare vars utredningen ännu inte är klar.
Här kan du som har ett abonnemang på Sak & Liv Premium ta del av slutrapporten från Statens Haverikommission.